Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 326 (-6)




Μέζαπος.... εκεί που ο θρύλος συναντά την πραγματικότητα
 

Στα νότια της Λακωνίας, υπάρχει ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που το όνομά του φέρει ινδοευρωπαϊκές ρίζες.
Ο λόγος για τον Μέζαπο, το ψαροχώρι της Μάνης που η ονομασία του προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκής προέλευσης λέξη «άπα», δηλαδή νερό, και το επίθετο «μέσσος» της αιολικής διαλέκτου, σύμφωνα πάντα με τον γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο.
Όπως ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, έτσι και ο μαγικός αυτός οικισμός του Μέζαπου είναι χτισμένος πάνω σε μια βραχώδη και άγονη τοποθεσία ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, μα με την πιο υπέροχη θέα που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί.
Στην "άγρια" αυτή μαγική γη, ανάμεσα σε υπέροχες σπηλιές και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, κρύβεται ένα πραγματικό διαμάντι, όπως και πολλά - πολλά ακόμα μυστικά.
Κατά το παρελθόν, ο Μέζαπος ήταν το λημέρι και καταφύγιο του θρυλικού πειρατή Νικόλαου Σάσσαρη ή Κάτζου, γνωστός στην ιστορία ως ο «Μονόφθαλμος», που έδρασε στην Μεσόγειο κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Στις σπηλιές του Μέζαπου έκρυβε τα πλοία, τα λάφυρα και τους θησαυρούς του, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκονταν και ο 16 μέτρων ύψος πύργος του, στον οποίο υπήρχαν ειδικά κατασκευασμένα υπόγεια αλλά και μυστικοί διάδρομοι που οδηγούσαν μέχρι τη θάλασσα. Ο πύργος είχε κανόνια τα οποία εκλάπησαν ή πουλήθηκαν, ενώ στις μέρες μας, τα ερείπιά του δεν θυμίζουν σε τίποτα τη μεγαλοπρέπεια εκείνης της εποχής.
Κοιτώντας κανείς από ψηλά τον Μέζαπο, μπορεί να κατανοήσει με μιας όλους τους θρύλους που αφορούν τον υπέροχο αυτό τόπο. "Κρυμμένος" στον ομώνυμο κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι, με τα πιο "ριζωμένα" καταπράσινα νερά που μέσα τους καθρεπτίζεται ολόκληρη η ομορφιά της άγονης καφετιάς Μανιάτικης γης, αποτυπώνει αυτό που πραγματικά είναι. Ένας άγριος τόπος ντυμένος με μια αυθεντική πραγματικότητα που τυλίχθηκε με θρύλους και ιστορίες ώστε να ταξιδεύει ήρεμα το μυαλό στη δική του συγκλονιστική αλήθεια.
Εάν λοιπόν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που γοητεύεστε από ενδιαφέρουσες εικόνες, τότε ο Μέζαπος έχει πολλές να σας προσφέρει...
Και εάν είστε τυχεροί μπορεί να ανακαλύψετε σε μια από τις πολυάριθμες σπηλιές του και τον μεγάλο θησαυρό που άφησε πίσω του ο Μανιάτης πειρατής λίγο πριν το άδοξο τέλος του... εάν πάλι όχι... δεν πειράζει, γιατί μόλις θα έχετε ανακαλύψει έναν άλλον υπέροχο θησαυρό που ονομάζεται Μέζαπος. 


Αρχάμπολη: Η «μυστική» παραλία της Εύβοιας με την λεύκη άμμο!
 

Η Εύβοια αποτελεί έναν από τους πιο κοντινούς και μαγευτικούς προορισμούς! Έχει παραλίες πέρα από κάθε φαντασία και ειδυλλιακά τοπία που δεν βάζει ο νους! - στο: travelstyle.gr
 
 
Τα "Παγωμένα" Κύματα: Κι όμως, αυτό το απίστευτο φαινόμενο βρίσκεται στην Αττική!
 

Η προικισμένη Ελλάδα μας ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει με την απίστευτη ποικιλομορφία των τοπίων της αλλά και τα όμορφα και πολλές φορές παράδοξα φαινόμενα που παρατηρούμε σ' αυτήν.
Ένα τέτοιο φαινόμενο βλέπουμε στην σημερινή πτήση μας. Πραγματικά πρόκειται για ένα τοπίο βγαλμένο από πίνακα, καθώς τα ρεύματα και τα αβαθή νερά έχουν δημιουργήσει μέσα στη θάλασσα μικρούς λοφίσκους άμμου που έχουν πάρει τη μορφή των "παγωμένων" κυμάτων.
Όσο κι αν κινείται η θάλασσα από πάνω τους, αυτά τα "κύματα" παραμένουν ακίνητα, σαν ένας μόνιμα αποτυπωμένος βαθμιδωτός διάδρομος με λευκή άμμο, που αποδιδει ένα υπέροχο τιρκουάζ χρώμα στο νερό.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο παρατηρείται μεταξύ της Νήσου Αίγινας και της Νήσου Αγκίστρι, στον Σαρωνικό Κόλπο πολύ κοντά στη νησίδα Μετώπη. (Δείτε τις συντεταγμένες στο τέλος του άρθρου).
Τα αβαθή γύρω από τη νησίδα Μετώπη πιστεύεται ότι κάποτε ήταν στεριά, που συνδεόταν με το Αγκίστρι και με την Αίγινα, αλλά στη συνέχεια και στο διάβα πολλών αιώνων καταβυθίστηκαν από τα ρεύματα, τους ανέμους και τα κύματα και σήμερα αποτελούν μια απέραντη τιρκουάζ πεδιάδα με διαυγή νερά που επιτρέπουν στον επισκέπτη να απολαύσει κάθε λεπτομέρεια του βυθού, σαν να φόραγε μάσκα κατάδυσης.
Απολαύστε την πτήση.

 
X-Beach: Η παραλία με το μυστηριώδες όνομα που μοιάζει να "απέδρασε" από το Ιόνιο, κοντά στην Αθήνα
 

Μυστηριώδες γιατί η συγκεκριμένη παραλία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των παραλιών του Ιονίου, όπως το διάσημο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου. Ειδικότερα, έχει ανοιχτόχρωμα νερά, άσπρη άμμο και μικρά βότσαλα, βαθαίνει απότομα και περιβάλλεται από κάθετους βράχους, αγαπημένα χαρακτηριστικά που έκαναν δημοφιλές το διάσημο «Ναυάγιο».
Μαγευτικό γιατί με τέτοιο χρώμα νερών και τέτοιο περιβάλλον, αποτελεί ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό για βουτίες στον απόλυτο παράδεισο.
Απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, πράγμα που την καθιστά εύκολα επισκέψιμη ακόμη και για μονοήμερες αποδράσεις.
Το μόνο στοιχείο που ίσως σας δυσκολέψει είναι η πρόσβαση, καθώς αυτή γίνεται μόνο δια θαλάσσης, (όπως και στο Ναυάγιο της Ζακύνθου), λόγω των απόκρημνων, κάθετων βράχων που την περιβάλλουν.
 
 
Το υποθαλάσσιο σπήλαιο των ελεφάντων στην Κρήτη
 

Το 1999 ο ψαροντουφεκάς από τον Αποκόρωνα Χανίων, Μανώλης Ευθυμάκης, ανακάλυψε τυχαία ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο εντυπωσιακής ομορφιάς.
Το σπήλαιο των Ελεφάντων, όπως ονομάστηκε, βρίσκεται 500 μέτρα από το Ακρωτήριο Δρέπανο στο Νομό Χανίων. Πήρε το όνομά του από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Ένα γεωλογικό θαύμα αποκαλύφθηκε στην Κίνα - Παρθένο δάσος αναδύθηκε από τα έγκατα της γης
 

Αντιμέτωποι με ένα γεωλογικό θαύμα ήρθαν σπηλαιολόγοι που εξερευνούσαν την επαρχία Λέγιε στα νότια της Κίνας, όταν αντίκρισαν μια καταβόθρα βάθους 192 μέτρων που έκρυβε ένα μικρό, απάτητο δάσος στον πυθμένα.
Τα δέντρα ύψους 40 μέτρων βρέθηκαν να ορθώνονται από τη βάση της γιγάντιας τρύπας με τα κλαδιά τεντωμένα προς το φως που πέφτει από το άνοιγμα στην κορυφή. Ανάμεσα σε αυτά φυτά που φτάνουν ως τον ώμο καταφέρνουν να μεγαλώσουν με λίγο φως.
Ανάλογες καταβόθρες, που στην ορολογία της γεωλογίας λέγονται δολίνες, σχηματίζονται από νερό που διαβρώνει πετρώματα, συνήθως ασβεστολιθικής σύστασης. - στο: ethnos.gr
 
 
Για να περάσει η ώρα...
 

στο: iGuRu.gr


Η πατέντα του ρολού υγείας


Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την σωστή κατεύθυνση που πρέπει να το κρεμάμε!


Πεζονήσι: Το άγνωστο νησάκι της Εύβοιας με τα παραδείσια νερά
 

 
Κάποτε γνωστό ως «Νησί των Ονείρων», απέχει μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα και προσεγγίζεις σε αυτό με τα πόδια. - στο: travel.gr
 
 
H λίμνη του φράγματος του ποταμού Πηνειού στην Ηλεία
 


Ο Πηνειός ρέει δυτικά με εκβολές στο Ιόνιο πέλαγος. Στο ενδιάμεσο τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη Πηνειού.  Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε το 1960, έπειτα από την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό, και είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. - στο: newsbeast.gr
 
 
Δάσος Φρακτού: Το μοναδικό παρθένο στην Ελλάδα - Εκεί όπου τα δέντρα πεθαίνουν όρθια
 

Σ' αυτό το δάσος δεν έχει υπάρξει ποτέ ανθρώπινη επέμβαση, είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που δεν το άγγιξαν ούτε οι παγετώνες της τριτογενούς περιόδου, αλλά, αντίθετα, αποτέλεσε καταφύγιο για πολλά είδη και αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο παρθένο δάσος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. - στο: cnn.gr
 
 
Οι Έλληνες «Μπόνι και Κλάιντ» ήταν αδέλφια και… εραστές: Τους «έδωσε» η ερωμένη του χασισέμπορου πατέρα τους
 

Τέλη δεκαετίας του 1920 και την Αθήνα έχει τρομοκρατήσει το ελληνικό ντουέτο «Μπόνι και Κλάιντ», μαζί με τους συνεργούς τους. Τα αδέρφια Ανδρέας και Κούλα Χριστοφιλέα διέπραξαν εγκλήματα που ακόμα και σήμερα σοκάρουν και αποτέλεσαν τον «φόβο και τρόμο» της εποχής, με τις αστυνομικές αρχές τότε να έχουν αναγάγει σε Νο.1 αναγκαία σύλληψη της συμμορίας. - στο: gazzetta.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου