Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κόκκινα;

 
Βλέποντας ένα πυροσβεστικό να τρέχει με τη σειρήνα να ουρλιάζει, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος είναι "Πού έπιασε πάλι φωτιά;".
 
Κάποιος όμως μπορεί να σκεφτεί "γιατί είναι κόκκινο το πυροσβεστικό όχημα;"
 
 
 
Αναμφίβολα, το κόκκινο χρώμα συνιστά προσοχή. Οι περισσότεροι όμως, περιμένουν τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω των σειρήνων και των φώτων που αναβοσβήνουν. Πρώτα θα τα ακούσουν και μετά από λίγο, θα τα δουν. Γιατί λοιπόν τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κόκκινα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ιστορία είναι γεμάτη θεωρίες.
 
Πριν από την εμφάνιση του αυτοκινήτου, ο πυροσβεστικός εξοπλισμός ήταν τοποθετημένος σε βαγόνια ή άμαξες με άλογα. Αυτά τα βαγόνια, τα οποία είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από αγροκτήματα, συχνά, βάφονταν κόκκινα στο κάτω μέρος, επειδή το κόκκινο χρώμα ήταν φθηνό και επειδή έκρυβε την βρωμιά και τη λάσπη του δρόμου. Όταν λοιπόν οι πυροσβεστικοί σταθμοί υιοθέτησαν τα βαγόνια, υιοθέτησαν και το σχέδιο βαφής τους.

Αυτό όμως δεν εξηγεί εύκολα το γιατί τα σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα είναι βαμμένα κόκκινα. Μια άλλη -πιο αξιόπιστη- θεωρία υποστηρίζει ότι σε αυτό συνέβαλε ο πρωτοπόρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Χένρι Φορντ. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Model T της Ford ήταν το πιο δημοφιλές όχημα στο δρόμο. Μεταξύ 1914 και '25, το T ήταν διαθέσιμο σε ένα χρώμα, το μαύρο. Όταν τα πυροσβεστικά οχήματα βγήκαν στους δρόμους, ήταν λογικό να βαφτούν κόκκινα για να ξεχωρίζουν από τα επιβατικά της εταιρείας.

Για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης έχουν γίνει πολλές μελέτες με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων, συχνά με αντιφατικά αποτελέσματα. Αν και χρώματα όπως το κίτρινο του λάιμ (μοσχολέμονο) είναι πιο αισθητά από το κόκκινο, για παράδειγμα, δεν είναι καλό και οι οδηγοί δε το συνδέουν με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα πυροσβεστικά οχήματα αρχικά βάφτηκαν κόκκινα, παραμένουν κόκκινα απλώς και μόνο επειδή θα ήταν δύσκολο να ξε-μάθουμε τη συσχέτιση που κάνουμε στο μυαλό ότι το κόκκινο είναι μια επείγουσα ανάγκη.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου