Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Το μουσείο του Δον Κιχώτη σε μια πόλη στο Μεξικό

 
Η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο τέχνης εμπνευσμένη από τον Δον Κιχώτη βρίσκεται σε μια πόλη στο Μεξικό.
 
 
 
Στα 19 του, ο Eulalio Ferrer αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του εξαιτίας του Ισπανικού Εμφυλίου Πόλεμο και, με την οικογένειά του πήγαν στη Γαλλία, παίρνοντας τα λίγα υπάρχοντα που μπορούσαν να κουβαλήσουν. Ενώ βρισκόταν σε έναν καταυλισμό Γάλλων προσφύγων, ο Ferrer αντάλλαξε ένα πακέτο τσιγάρα με μια έκδοση του Δον Κιχώτη σε μέγεθος τσέπης. Αυτή η απλή χειρονομία είχε τρομερό αντίκτυπο στον Ferrer, ο οποίος διάβασε και ξαναδιάβασε το βιβλίο, βρίσκοντας παρηγοριά στις άτυχες περιπέτειες του Ισπανού ήρωα.
 


Αφού μετεγκαταστάθηκε στο Μεξικό και πέτυχε ως επιχειρηματίας, ο Ferrer δεν ξέχασε τον ιππότη του Θερβάντες, συγκεντρώνοντας μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που αφορούσε τον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο Πάντσα.
 



 
Το 1987, ο Ferrer δώρισε τη συλλογή του στην πόλη Γκουαναχουάτο, η οποία έγινε το Εικονογραφικό Μουσείο Δον Κιχώτη (Museo Iconográfico del Quijote), η μεγαλύτερη συλλογή τέχνης που σχετίζεται με τον Δον Κιχώτη στον κόσμο. Χάρη σε αυτή τη δωρεά, το Γκουαναχουάτο έγινε γνωστό ως η πρωτεύουσα του Θερβάντες στην Αμερική.
 



 
Εκτός από το πρωτότυπο αντίγραφο τσέπης του Δον Κιχώτη του Ferrer, το μουσείο φιλοξενεί περίπου 1.000 γλυπτά, ακρυλικούς πίνακες, τοιχογραφίες, κεραμικά κ.ά. διαφόρων καλλιτεχνών, ενώ, ιδιαίτερη αναφορά είναι η Capilla Cervantina, μια τοιχογραφία σε ένα ολόκληρο δωμάτιο, από τον Gabriel Flores.
 

Η Capilla Cervantina - πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου