Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Καταρράκτες Murchison: Οι πιο ισχυροί καταρράκτες της Ουγκάντα

 
Οι καταρράκτες Murchison, γνωστοί  και ως καταρράκτες Kabalega, βρίσκονται στον ποταμό Νείλο μεταξύ των λιμνών Kyoga και Albert στην Ουγκάντα.
 
 
 
Καθώς ο Νείλος, ο οποίος έχει πλάτος περίπου 100 με 120 μέτρα πριν από τις πτώσεις, αναγκάζεται να περάσει μέσα από ένα στενό κενό στους βράχους πλάτους μόλις 7 μέτρων, δημιουργεί έναν από τους πιο ισχυρούς καταρράκτες στην Αφρική με ροή μεγαλύτερη από 300 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Οι τεράστιες μάζες νερού που στριμώχνονται μέσα από τα βράχια δημιουργούν ένα συνεχές βρυχηθμό και το έδαφος τρέμει συνεχώς. Η ομίχλη που δημιουργούν οι καταρράκτες βοηθά στη διατήρηση της πλούσιας βλάστησης όλο το χρόνο.
 
 
Οι καταρράκτες Murchison είναι ένας από μια σειρά πολλών άλλων στον Βικτωριανό Νείλο. Ο συγκεκριμένος έχει μέτριο ύψος -περίπου 43 μέτρα- αλλά είναι ο πιο εντυπωσιακός. Οι καταρράκτες αποτελούν το κεντρικό χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Murchison Falls, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 3.840 τετ. χιλιομέτρων λιβαδιών.
 

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο παράλληλοι καταρράκτες. Λίγο πριν φτάσει στους βράχους, ο Νείλος χωρίζεται σε δύο κλάδους. Στο νότιο κλάδο είναι οι καταρράκτες Murchison και στον βόρειο οι καταρράκτες Uhuru, οι οποίοι έχουν λιγότερο νερό.
 
 
Πιστεύεται ότι οι πρώτοι που έφτασαν στους καταρράκτες, το 61 μ.Χ., ήταν μια ομάδα Ρωμαίων λεγεωνάριων που έστειλε ο αυτοκράτορας Νέρων για να ψάξουν για την πηγή του Νείλου. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Ρωμαίοι δεν έφτασαν ποτέ στους καταρράκτες λόγω της εξαιρετικά δύσκολης διαδρομής και, αντ' αυτού, κόλλησαν στους βάλτους του Sudd περίπου 800 χιλιόμετρα νότια. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στους καταρράκτες ήταν ο Baker και η Florence Baker, οι οποίοι ονόμασαν τους καταρράκτες για να τιμήσουν τον πρόεδρο της Royal Geographical Society, Sir Roderick Murchison. Στη δεκαετία του 1970, το όνομα των καταρρακτών άλλαξε σε Kabalega από τον τότε πρόεδρο της Ουγκάντα, Idi Amin, προς τιμή του πρώην ηγεμόνα της Ουγκάντα, Kabalega του Bunyoro. Ωστόσο, αυτό το όνομα δεν έγινε ποτέ δημοφιλές και μετά την εκδίωξή του, επέστρεψε το παλιό όνομα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου