Από το πραγματικό μέγεθος της Αφρικής μέχρι τις χώρες που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το μετρικό σύστημα, αυτοί οι χάρτες θα σας κάνουν να δείτε τον κόσμο μας με μια εντελώς διαφορετική οπτική.
Δείτε ακόμη:
Ποιες χώρες προτιμούν το τσάι από τον καφέ; Πόσες χώρες χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο; Και ποιες χώρες είχαν τα περισσότερα θύματα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο; Πώς ήταν τα σύνορα των χωρών όταν ο ανθρώπινος πληθυσμός έφτασε για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο; Πόσες χώρες εξακολουθούν να απορρίπτουν το μετρικό σύστημα; Και πώς θα ήταν ένας αυτοκινητόδρομος 13.000 μιλίων που θα εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο;
Χάρτης παγκόσμιου πληθυσμού
Σχεδόν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα στον πλανήτης μας, αλλά ο πληθυσμός της Γης απέχει πολύ από το να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος. Σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία κατοικούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι από άλλες, η καθεμία με πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Αυτός ο χάρτης δείχνει την εκπληκτικά μικρή περιοχή όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Μετρικό εναντίον Αγγλικό σύστημα
Στον χάρτη βλέπουμε τις μόνες τρεις χώρες στον κόσμο που δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα: τις ΗΠΑ, τη Μιανμάρ και τη Λιβερία. Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν το Αγγλικό σύστημα (ίντσες, πόδια, γιάρδες, γαλόνια, λίβρες), κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η μετάβαση θα κόστιζε πάρα πολλά χρήματα. Το 2009, η NASA είπε ότι η μετατροπή των σχεδίων μηχανικής, του λογισμικού και του υλικού της στο μετρικό σύστημα θα κόστιζε 370 εκατομμύρια δολάρια.
Παγκόσμιος χάρτης νεφοκάλυψης
Παγκόσμιος χάρτης νεφοκάλυψης
Ποιες περιοχές του κόσμου βλέπουν τα περισσότερα σύννεφα, και ποιες τα λιγότερα; Αυτός ο χάρτης δείχνει τη μέση νεφοκάλυψη σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, περίπου τα 2/3 της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από σύννεφα.
Το πραγματικό μέγεθος της Αφρικής
Οι περισσότεροι παγκόσμιοι χάρτες εμφανίζουν την Αφρική μικρότερη απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Η περίφημη μερκατοριοκή προβολή, για παράδειγμα, ελαχιστοποιεί το μέγεθος των εδαφών κοντά στον ισημερινό, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών στην Αφρική. Στην πραγματικότητα, η ήπειρος είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εντός των συνόρων της.
Το Google Street View
Το Google Street View
Ποιους δρόμους έχει χαρτογραφήσει η Google σε όλο τον κόσμο και ποια μέρη δεν προσφέρουν Street View; Αυτός ο χάρτης δείχνει τη μεγάλη συγκέντρωση του Google Street View στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αντίθετα, σχεδόν κανένας δρόμος στην Αφρική -εκτός της Νοτίου Αφρικής- δεν εμφανίζεται στο Google Street View. Το ίδιο ισχύει για μεγάλο μέρος της Ασίας.
Παγκόσμιος χάρτης κάλυψης καλλιεργειών
Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, οι καλλιέργειες αναπτύσσονται καλά. Αυτός ο χάρτης δείχνει την κάλυψη των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας πού καλλιεργούνται τα περισσότερα από τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε. Οι χώρες που παράγουν τις περισσότερες καλλιέργειες είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία.
Παγκόσμιος χάρτης άδειας μητρότητας
Παγκόσμιος χάρτης άδειας μητρότητας
Οι άδειας μητρότητας ποικίλλουν ευρέως σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες με σκούρο πράσινο προσφέρουν άδεια μητρότητας έναν χρόνο ή περισσότερο. Με ανοιχτό πράσινο προσφέρουν 6 έως 12 μήνες. Το κίτρινο αντιπροσωπεύει 14 έως 26 εβδομάδες, ενώ το ανοιχτό πορτοκαλί δείχνει κάτω από 14 εβδομάδες. Το σκούρο πορτοκαλί αντιπροσωπεύει περιοχές χωρίς εγγυημένη άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών -όπου ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ...
Ο παγκόσμιος χάρτης με κέντρο τη Νέα Ζηλανδία
Οι περισσότεροι επίπεδοι παγκόσμιοι χάρτες τοποθετούν τον Ατλαντικό Ωκεανό στη μέση. Πώς θα ήταν όμως ο κόσμος με τη Νέα Ζηλανδία στο κέντρο του χάρτη; Ένα απομακρυσμένο έθνος του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού, η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από δύο κύρια νησιά και περίπου 700 μικρότερα.
Σιδηροδρομικά Δίκτυα
Καθημερινά, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, εκατομμύρια ανθρώπων μετακινούνται με τρένο. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι 22 εκατομμύρια Ινδοί επιβαίνουν καθημερινά σε τρένα. Σε άλλες περιοχές, οι επιβατικές σιδηροδρομικές γραμμές είναι ασυνήθιστες.
Παγκόσμιος χάρτης κυκλοφορίας πλοίων
Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται μέσω των ωκεανών με περίπου 90.000 πλοία. Όπως φαίνεται στον χάρτη, αυτή η βιομηχανία καλύπτει ένα συγκλονιστικά μεγάλο μέρος του νερού του κόσμου. Όπως και άλλες μορφές μεταφοράς, αυτά τα πλοία αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επειδή είναι σχεδόν εντελώς άναρχη, μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια ποσά ρύπανσης.
Τσάι εναντίον καφέ
Ποιες χώρες προτιμούν το τσάι και ποιες τον καφέ; Ενώ μεγάλο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου πίνει καφέ, οι περισσότερες ασιατικές χώρες προτιμούν το τσάι. Η Κίνα, η Ινδία και η Σρι Λάνκα κατατάσσονται ως μερικές από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής τσαγιού στον κόσμο.
Παγκόσμιος χάρτης ζωνών ώρας
Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος αν αφαιρούσαμε τις ηπείρους, τους ωκεανούς και άλλα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και αφήναμε μόνο τις γραμμές της ζώνης ώρας; Οι ζώνες ώρας χρονολογούνται από τη Διεθνή Διάσκεψη Μεσημβρινών του 1884, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να συμμετάσχουν όλα τα έθνη στην ιδέα και, ανά τους αιώνες, πολλές χώρες έχουν κάνει αλλαγές στις τοπικές ζώνες ώρας τους.
Παγκόσμιος χάρτης κινδύνου νερού
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι, σε όλο τον κόσμο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός. Αυτός ο χάρτης δείχνει τον συνολικό κίνδυνο νερού για διάφορες περιοχές του κόσμου, με τις περιοχές χαμηλού κινδύνου με ανοιχτό κίτρινο και τις περιοχές υψηλού κινδύνου με σκούρο κόκκινο.
Παγκόσμιος Χάρτης Υψόμετρων
από: ati
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου