Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Κώδικες και γρίφοι, Μέρος 2ο: Μπορείτε να λύσετε τον κώδικα Shugborough;

 
Από τον Κώδικα του Καίσαρα των αρχαίων χρόνων, μέχρι τη συσκευή κωδικοποίησης των Ναζί "Αίνιγμα", ο κόσμος πριν από εμάς άφησε κώδικες και κλειδιά για να τα λύσουμε. Ένας από τους πιο διάσημους και ακόμα άλυτους κώδικες δεν είναι σκαλισμένος σε κάποια πολύτιμη πλάκα ή κλειδωμένος σε κάποιο μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, αλλά χαραγμένος σε μια παραδεισένια έπαυλη στην Αγγλία.
 
 
 
Στο κτήμα Shugborough στο Staffordshire της Αγγλίας, ανάμεσα στους κήπους και τα αρχιτεκτονικά αξιοπερίεργά του, βρίσκεται το Shepherd's Monument.
 
 
Πρόκειται για οκτώ μυστηριώδη γράμματα -OUOSVAVV- ανάμεσα σε δύο άλλα γράμματα -το D και το M- που σκάλισε ένας άγνωστος τεχνίτης. Αυτό συνέβη πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, και έκτοτε, η φαινομενικά τυχαία ομάδα γραμμάτων συνέχισε να μπερδεύει ιστορικούς και επιστήμονες -όπως ο Ντίκενς και ο Δαρβίνος- από όλο τον κόσμο.

Το Bletchley Park, ένα δίκτυο άκρως απόρρητων αποκωδικοποιητών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πρότεινε να δούμε τα γράμματα ως μέρος ενός συνόλου. Τα γράμματα είναι σκαλισμένα κάτω από το ανάγλυφο Shugborough, το οποίο είναι μια προσαρμογή του πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Νικολά Πουσέν, "Et in Arcadia ego" (επίσης γνωστός ως Les bergers d'Arcadie, δηλαδή Οι Βοσκοί της Αρκαδίας). Πάνω του υπάρχουν οι λέξεις "Et In Arcadia Ego", που στα λατινικά μεταφράζεται σε "Είμαι και εγώ στην Αρκαδία" ή "Είμαι, ακόμη στην Αρκαδία". Αυτό είναι το Shepherd's Monument που παρήγγειλε ο Thomas Anson μεταξύ του 1748 και του 1763.

Ο AJ Morton, ειδικός στους τάφους και τα μνημεία, πίστευε ότι τα γράμματα χαράχτηκαν από τον George Adams και τη σύζυγό του, Mary Vernon-Venables -κάτοικοι του Shugborough και συγγενείς του Thomas Anson. Πολλοί όμως έχουν προτείνει ότι τα γράμματα είναι ενδείξεις για το μέρος που είναι κρυμμένο το κύπελλο στο οποίο μάζεψαν το αίμα του Ιησού καθώς αυτό έπεφτε από τις πληγές στην Σταύρωσή Του. Η βετεράνος κρυπτοαναλύτρια Sheila Lawn πρότεινε ότι ήταν μια επιστολή αγάπης στα λατινικά, ενώ μια άλλη θεωρία την συνδέει με το μήνυμα ενός Ναΐτη που αναφέρει την πεποίθηση των Ναϊτών ότι ο Ιησούς ήταν ένας επίγειος θνητός.

Ωστόσο, με τα χρόνια, έχουν εμφανιστεί και άλλες θεωρίες, αν και οι περισσότερες περιστρέφονται γύρω από θεωρητικές εικασίες. Οι ειδικοί της κρυπτογραφίας ανέφεραν ότι τα γράμματα D και M αντιπροσωπεύουν το "Dis Manibus", που σημαίνει "για τους Manes" (στην αρχαία ρωμαϊκή θρησκεία, οι Manes ή Di Manes ήταν χθόνιες θεότητες που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τις ψυχές των αποθανόντων αγαπημένων προσώπων και τις τιμούσαν κατά τη διάρκεια των Parentalia και Feralia τον Φεβρουάριο). Η εν λόγω ρωμαϊκή συντομογραφία απαντάται συνήθως στους χριστιανικούς τάφους.
 

Το μόνο άτομο που φέρεται να έχει σπάσει τον κώδικα είναι ο Αμερικανός επιστήμονας Keith Massey, ο οποίος, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εργάστηκε για την άκρως απόρρητη Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και είναι καθηγητής Λατινικών με υψηλά προσόντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γράμματα αντιπροσωπεύουν το "Oro Ut Omnes Sequantur Viam Ad Veram Vitam" που σημαίνει "Προσεύχομαι να ακολουθήσουν όλοι τον Δρόμο προς την Αληθινή Ζωή". Η πρόταση είναι γραμματικά σωστή και, όπως πιστεύει ο ίδιος, αναφέρεται στην βιβλική περικοπή "Εγώ είμαι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή" (Κατά Ιωάννην, 14:6).

Ακόμη και σήμερα, τουρίστες και ντόπιοι συνωστίζονται στο κτήμα για να δουν τα γράμματα και -αν μπορέσουν- να σπάσουν τον κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου