Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Roopkund: Η Λίμνη των Νεκρών

 
Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, σε υψόμετρο 16.500 ποδιών (5 χλμ), τα παρθένα νερά των Ιμαλαΐων είναι παγωμένα. Ωστόσο, το καλοκαίρι, οι επικίνδυνοι χείμαρροι απελευθερώνονται από τα παγωμένα δεσμά τους και αποκαλύπτουν μια κοίτη γεμάτη κόκαλα, πλαισιωμένη από μια ακτή γεμάτη σκελετικά υπολείμματα. Αυτό είναι το Roopkund ή αλλιώς, η Λίμνη των Σκελετών, στο Uttarakhand στην Ινδία.
 
 
 
Το 1942, ένας Ινδός αξιωματούχος των δασών, ο H K Madhwal, βρήκε τυχαία μερικούς διάσπαρτους σκελετούς σε αυτή τη λίμνη πάνω στο τρομερό όρος Trisul. Ο δασοφύλακας έμεινε έκπληκτος από τα ευρήματά του: εκατοντάδες οστά και κρανία, μερικά ακόμα με τη σάρκα τους ανέπαφη. Ο κοντινότερος οικισμός απείχε πέντε μέρες κουραστικής πεζοπορίας. Πώς βρέθηκαν εκεί τα πτώματα; Πώς είχαν διατηρηθεί τόσο καλά;
 
 
Με τον καιρό, ανακαλύφθηκαν περίπου 600 με 800 πτώματα. Παρά τη μυθολογική προέλευση των παγετώνων, η ύπαρξή τους συνδέθηκε με σκυθρωπές θεωρίες λογικού θανάτου. Οι υποθέσεις λειτούργησαν σαν γούρι, γιατί, σύντομα, πλήθος τολμηρών τουριστών άρχισαν να ανεβαίνουν το όρος για να ανακαλύψουν μόνοι τους τα μυστήρια της Λίμνης των Σκελετών.
 

Αρχικά, πιστεύεται ότι τα πτώματα ήταν Ιάπωνες στρατιώτες που είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο έδαφος της Ινδίας. Εναλλακτικά, μπορεί να ήταν Θιβετιανοί έμποροι που περνούσαν το Δρόμο του Μεταξιού και οι οποίοι χάθηκαν από μια επιδημία. Κάποιοι πίστευαν ότι το μέρος ήταν το μέρος που πέθαναν κάποιοι κατά τη διάρκεια μιας βίαιης χαλαζόπτωσης, η οποία υποτίθεται ότι εκδηλώθηκε από τη θεά Νάντα Ντέβι. Μια θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι αυτοί ήταν ο βασιλιάς Jasidhwal, η σύζυγός του και η συνοδεία τους από στρατιώτες και χορευτές, που έκαναν προσκύνημα για να γιορτάσουν τη γέννηση του παιδιού του βασιλιά. Όμως, έχοντας παραβιάσει τους κανόνες του προσκυνήματος, ο βασιλιάς εξόργισε τη θεά Νάντα Ντέβι, η οποία εξαπέλυσε την οργή της με τη μορφή καταιγίδας. Αυτό δεν ήταν καθόλου παράξενο, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία προέλευσης της ίδιας της λίμνης. Λέγεται ότι, όταν ο Σίβα και η θεά Παρβάτι πήγαιναν στο βουνό Καϊλάς, η θεά εξέφρασε την επιθυμία της να κάνει μπάνιο. Όμως, προς απογοήτευσή της, δεν υπήρχε νερό τριγύρω. Τότε ήταν που ο Σίβα έσκαψε με την τρίαινά του το έδαφος και επιτόπου αναδύθηκε νερό. Το νερό ήταν κρυστάλλινο και καθρέφτιζε την όμορφη εμφάνιση της θεάς Παρβάτι. Ως εκ τούτου, έγινε γνωστό ως Roopkund.
 
Ωστόσο, μια άλλη θεωρία πίσω από τη χαλαζόπτωση ήταν ότι δεν ήταν ο βασιλιάς που ενόχλησε τη θεά, αλλά μια ομάδα απλών Ινδών που έκαναν ένα ταξίδι προσκυνήματος που, τον 9ο αιώνα, ονομαζόταν "Nanda Devi Raj Jat Yatra".
 
Ο ναός στη λίμνη Roopkund - πηγή

Οι απόκρυφοι ισχυρισμοί για τη λίμνη και τα σκελετικά μυστήριά της έχουν αμφισβητηθεί εδώ και καιρό από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Μια πενταετής μελέτη αποκάλυψε ότι τα απομεινάρια χρονολογούνται πριν από 1.200 χρόνια. Η χρονολόγηση με άνθρακα υποδηλώνει ότι οι νεκροί δεν ήταν απαραίτητα της ίδιας εποχής και θα μπορούσαν να είχαν χαθεί με διαφορά περίπου 1.000 ετών. Η γενετική τους κατασκευή υποδηλώνει ποικιλομορφία και στην εθνικότητα: μερικοί συνδέονταν με τη νότια Ασία, που πέθαναν κατά τη διάρκεια διαφορετικών γεγονότων μεταξύ του έβδομου και του 10ου αιώνα. Άλλοι, συνδέονταν με τη σημερινή Ευρώπη (Ελλάδα ή Κρήτη) και ήταν νεκροί από τον 19ο αιώνα. Οι άνδρες και οι γυναίκες ήταν όλοι ενήλικες και υγιείς, ανέγγιχτοι από κάποια επιδημία. Σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν εργαλεία ή όπλα, ρούχα ή υπολείμματα καταφυγίου, το μυστήριο των σκελετών συνεχίζει να ανεβάζει το επίπεδο της ίντριγκας.

Το ότι το μέρος βρίσκεται στη διαδρομή ενός προσκυνήματος είναι ακόμα υπό εξέταση. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί αξιόπιστες πηγές που να το επιβεβαιώνουν. Καθώς οι επιστήμονες και οι ιστορικοί συνεχίζουν να σκέφτονται την παρουσία των σκελετών, η λίμνη προσελκύει όλο και περισσότερους απλούς ανθρώπους κάθε χρόνο. Όταν τα νερά λιώνουν και αποκαλύπτεται η κοίτη με τους σκελετούς, μνήμες ενός άγνωστου παρελθόντος ζωντανεύουν, καλώντας τους σημερινούς πεζοπόρους να ανακαλύψουν τι βρίσκεται πέρα ​​από τις χιονισμένες οροσειρές των Ιμαλαΐων.
 
 
Το μέρος παραμένει απροστάτευτο απέναντι στον τουρισμό και οι νεκροί της λίμνης, ίσως, κάποια στιγμή, χάσουν το καταφύγιό τους από τα απρόσεκτα βήματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου