Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 328 (-6)


 
 
Το νησάκι που έγινε κυριολεκτικά της Πόπης
 

Αν σας έλεγαν πως υπάρχει κάπου ένα νησάκι που έγινε της Πόπης σίγουρα το μυαλό σας θα πήγαινε είτε καταρχήν στην Μύκονο είτε στην Σαντορίνη είτε σε κάποιο από τα διάσημα Ελληνικά νησιά που κυριολεκτικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βουλιάζουν από κόσμο που τα επισκέπτεται προκειμένου να απολαύσει της ομορφιές τους να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά τους και φυσικά να ξεφαντώσει διασκεδάζοντας.
Κι όμως το νησάκι που κυριολεκτικά έγινε της Πόπης βρίσκεται μια ανάσα από την Αττική και πιο συγκεκριμένα μόλις 700 μέτρα από το Άκρο της Βουλιαγμένης γνωστό και ως Λαιμός.
Πρόκειται για την βραχονησίδα με το όνομα Κασίδας και προφανώς το όνομα του αυτό το νησάκι το πήρε επειδή πρόκειται για ένα εντελώς καραφλό βραχώδες νησί.
Το 1920, ένα μετασκευασμένο επιβατικό ατμόπλοιο  περιέρχεται στην ιδιοκτησία της “Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας” και φέρει το όνομα “Πόπη”.
Το “Πόπη” ήταν ένα παλαιό σε ηλικία σκαρί, που όταν εντάχθηκε στην εταιρεία του Ποταμιάνου μετρούσε ήδη σαράντα χρόνια ζωή. Είχε ξεκινήσει ως ιδιωτική θαλαμηγός αναψυχής και αφού άλλαζε διαρκώς ιδιοκτήτες κατέληξε να μετασκευαστεί σε πλοίο ακτοπλοΐας.
Το “Πόπη” στις 27 Νοεμβρίου του 1934 εξώκειλε στη νησίδα “Κασίδι” που απέχει περίπου τριακόσια μέτρα από τις βραχονησίδες “Φλέβες” και ένα μίλι μετά το ακρωτήριο “Μικρό Καβούρι” που δεν είναι άλλο από το ακρωτήριο που εκτείνεται μετά το Λαιμό της Βουλιαγμένης.
Το πλοίο ήταν φορτωμένο, τουλάχιστον επισήμως, με 122 επιβάτες... - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Το λιμάνι του Σαρωνικού που θυμίζει... Μπαχάμες
 

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το λιμάνι με τα πεντακάθαρα νερά που θα σας εκπλήξει.
Αναφερόμαστε στη σκάλα Αγκιστρίου, έναν προορισμό που… μόνο λιμάνι δεν θυμίζει, καθώς αντί για την θολή θάλασσα, την άσχημη μυρωδιά και τα σκουπίδια που δυστυχώς …κοσμούν πολλά λιμάνια της Χώρας, εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απίστευτο, εξωτικό τοπίο.
Λευκή άμμος σε μεγάλη έκταση, η οποία προσδίδει ένα υπέροχο τιρκουάζ χρώμα, ρηχά, ζεστά νερά και διαύγεια που σπανίζει, συνθέτουν ένα τοπίο που θα σας μαγνητίσει.
Και όλα αυτά, μόλις 50 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, με τη συχνή θαλάσσια σύνδεση που διαθέτει με το Αγκίστρι μέσω ιπτάμενων δελφινιών αλλά και συμβατικών πλοίων.
Στη Σκάλα, εκτός από το λιμάνι υπάρχει και μια πανέμορφη, γραφική Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Μπορείτε να περπατήσετε στα στενά σοκάκια που θυμίζουν  νησί του Αιγαίου και να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο ή πατίνι για τις μετακινήσεις σας, καθώς η Σκάλα διαθέτει πολλούς πεζοδρόμους και γενικά χαρακτηρίζεται ως ήπιας κυκλοφορίας.
Το τοπίο συμπληρώνουν πανέμορφα μπαρ και εστιατόρια πάνω στο κύμα και η υπέροχη αμμόγλωσσα που υπάρχει στο βόρειο άκρο. 
 
 
Σουσάκι: Το άγνωστο ηφαίστειο 1 ώρα από την Αθήνα
 

Το Σουσάκι είναι ανενεργό ηφαίστειο και ιλυοδεξαμενή (mudpool) στα βορειοανατολικά του νομού Κορινθίας, στη βορειοδυτική ακτή του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Είναι ένα ηφαίστειο χωρίς ενεργό κρατήρα που ακόμη και σήμερα διατηρεί έντονη μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα. Βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία. Το Σουσάκι βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα περίπου 2,7 εκατομμύρια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη διατηρεί εντονότατη δραστηριότητα. Από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλά δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα ενώ σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους. Το Σουσάκι αποτελεί το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού τόξου στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης. Και μπορεί η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή να ήταν πριν από 2.700.000 χρόνια ωστόσο η μυρωδιά του μεθανίου και του υδρόθειου γίνεται όλο και πιο έντονη όταν πλησιάζεις. Η τελευταία έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου ήταν μια πλάγια έκρηξη η οποία δημιούργησε νέα ξηρά στον κόλπο των Μεγάρων, όπου υπάρχει μεγάλο λιμάνι και δραστηριότητες διυλιστηρίων.
 
 
Περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων από ψηλά
 
 
Τα κορυφαία αξιοθέατα και μνημεία. Πώς διαμορφώθηκε η πόλη μέσα στο χρόνο - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μια μηχανική, ξύλινη φάλαινα
 

Του Γάλλου καλλιτέχνη Sylvain Gautier


Επικίνδυνο άθλημα το πινγκ πονκ...

 
 
Λάκωνες: Ένα γραφικό χωριό με υπέροχη θέα σε μια καταπράσινη πλαγιά της Κέρκυρας
 

Στην πλαγιά του ορεινού όγκου Αρακλής, λίγο πάνω από την πανέμορφη, αλλά και κάπως πολύβουη τα καλοκαίρια Παλαιοκαστρίτσα, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας, οι Λάκωνες. Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά, το χωριό διατηρεί ακόμα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, ενώ έχει και καταπληκτική θέα στους γραφικούς όρμους της Παλαιοκαστρίτσας και στο Αγγελόκαστρο, ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά φρούρια της Ελλάδας. - στο: travel.gr
 
 
29 Μαΐου 1453: Σαν σήμερα πριν από 568 χρόνια η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
 

Η Πόλις εάλω: Η ανάμνηση της αποφράδας ημέρας - Η κατάσταση της αυτοκρατορίας, οι ελπίδες για βοήθεια από τη Δύση και  η ηρωική υπεράσπιση - άρθρο του 2021, στο: protothema.gr
 
 
Το μουσείο των οχυρών Ρούπελ απέκτησε ένα εντυπωσιακό διόραμα με φιγούρες playmobil
 

Ένα εντυπωσιακό διόραμα με ανακατασκευασμένες φιγούρες playmobil, φιλοξενείται από το περασμένο Σάββατο στο μουσείο των οχυρών Ρούπελ, δωρεά του ταλαντούχου Θεσσαλονικιού συλλέκτη και δημιουργού Τάσου Πανταζόπουλου.
Το μοναδικό αυτό διόραμα που προκαλεί τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων αρχικά εκτέθηκε στο πολεμικό μουσείο του Γ′ Σώματος Στρατού έχοντας συγκεντρώσει τα επαινετικά σχόλια εκατοντάδων επισκεπτών. - στο: newsbeast.gr
Ο Τάσος Πανταζόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη μάχη των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, θέλοντας να τιμήσει τους ήρωες αγωνιστές των οχυρών και να κρατήσει ζωντανή μια σημαντική στιγμή της ελληνικής ιστορίας, δημιούργησε ένα μοναδικής ομορφιάς διόραμα, που βρήκε περίοπτη θέση στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου του οχυρού Ρούπελ. - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Η πρώτη μοδίστρα του Λευκού Οίκου: Η ιστορία μιας μαύρης γυναίκας από τη σκλαβιά στην ελευθερία
 

Το όνομά της συνδέθηκε με αυτό της Μέρι Λίνκολν και με ένα σκάνδαλο όταν θέλησε να εκποιήσει την γκαρνταρόμπα της. Τα απομνημονεύματά της είναι ένα χρονικό που φωτίζει την εποχή της σκλαβιάς και τον δρόμο των μαύρων Αμερικανών προς την ελευθερία. - στο: lifo.gr
 
 
24 χρόνια νεκρός: Η «επανεμφάνιση» του ροκ σταρ που όλοι πίστευαν ότι αυτοκτόνησε
 

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο δεν αυτοκτόνησε αλλά προτίμησε την αυτοεξορία από τo ροκ σταρ στερέωμα. - στο: menshouse.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου