Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Όταν σβήνουν τα φώτα: 8 από τους πιο μοναχικούς φάρους του κόσμου


Στην ακμή της ιστιοπλοΐας, πολύ πριν οι αυτοματοποιημένοι φάροι απομακρύνουν τα πλοία από τις ύπουλες ακτές, άνδρες και γυναίκες ζούσαν μια απομονωμένη ζωή παρακολουθώντας τις θάλασσες από τα, συχνά απομακρυσμένα, φυλάκια τους.
 
 
 
Αυτές οι μέρες μπορεί να έχουν περάσει, αλλά πολλοί από τους απομονωμένους φάρους παραμένουν. Χωρίς ούτε μια ανθρώπινη παρουσία για να τους δώσει μια αίσθηση ζωής, πολλοί από αυτούς είναι πλέον ερείπια.
 
Φάρος Strombolicchio, Στρόμπολι, Ιταλία
 
 
Στην κορυφή ενός βραχώδους ηφαιστειακού βράχου στο Τυρρηνικό Πέλαγος βρίσκεται ο Φάρος Strombolicchio. Χτισμένος το 1905, ο απομακρυσμένος φάρος βρίσκεται στην κορυφή ενός πρώην ηφαιστείου, ένα από τα φημισμένα οκτώ μικρά νησιά και αρκετές ακόμα βραχονησίδες, τα γνωστά Νησιά του Αιόλου, εκεί που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ήταν το σπίτι του θεού των ανέμων -στο νησί Στρομπόλι, ειδικότερα. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν μέχρι τον φάρο, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι το ταξίδι είναι επικίνδυνο. 


Φάρος Whiteford, Llanmadoc, Ουαλία
 


Ο παλιός ουαλικός φάρος είναι ο τελευταίος του είδους του. Ο φάρος από χυτοσίδηρο που κατασκευάστηκε το 1865, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της χερσονήσου Gower. Παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1920, όταν κατασκευάστηκε ένας νεότερος φάρος, αλλά ο μεταλλικός πύργος παρέμεινε στη θέση του, εγκαταλελειμμένος και σκουριασμένος.


Point Sur Lighstation, Big Sur, Καλιφόρνια
 

Ακόμη ένα παράδειγμα παγωμένης ηφαιστειακής γεωλογίας που φιλοξενεί έναν απομακρυσμένο σταθμό. Χτισμένος στα τέλη του 1800, όταν ένα πλοίο έπεσε στα βράχια κοντά στο Point Sur, ο φάρος ήταν εξαιρετικά απομακρυσμένος και οι φύλακες απομονωμένοι. Το 1972, η Ακτοφυλακή αυτοματοποίησε τον φάρο και πλέον δεν χρειάζονταν φύλακες πλήρους απασχόλησης. 


Turtle Island, Τολέδο, Μίσιγκαν
 

Αυτός ο φάρος που μοιάζει με φρούριο στο λιμάνι του Τολέδο έχει εγκαταλειφθεί για πάνω από εκατό χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι φρουρός στο μικροσκοπικό νησί. Ο φάρος του νησιού Turtle χτίστηκε στη δεκαετία του 1830, σε μια μικρή κοίτη γης που διαβρώνεται. Μέχρι τη δεκαετία του 1880, ο φάρος είχε αποκτήσει τη σημερινή του κατάσταση, έμοιαζε με φρούριο και τοποθετήθηκαν κυματοθραύστες για να κρατήσουν μακριά τη διάβρωση. Το 1904 εγκαταλείφθηκε και έκτοτε παραμένει κενός. Σήμερα, το νησί είναι ιδιόκτητο και δεν υπάρχει σχέδιο αποκατάστασης.


Φάρος St. George Reef, Crescent City, Καλιφόρνια
 

Αυτός ο 12όροφος φάρος στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια ήταν ακριβός στην κατασκευή, τρέλανε μερικούς από τους εργάτες, αλλά έχει σώσει αμέτρητες ζωές προειδοποιώντας τα πλοία να απομακρυνθούν από περιοχή ύπουλων βράχων. Ολοκληρώθηκε το 1891, αρκετοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, αλλά και η ζωή του φύλακα δεν ήταν πολύ πιο ασφαλής. Τουλάχιστον πέντε φύλακες πέθαναν εκεί. Το 1975 βγήκε εκτός λειτουργίας και αντικαταστάθηκε από μια σημαδούρα. Οι φίλοι του φάρου προσπάθησαν να σώσουν το μέρος με κεφάλαια που προέρχονταν από βόλτες με ελικόπτερο, αλλά και αυτό ακυρώθηκε και έτσι ο φάρος παραμένει άδειος και θανατηφόρος.


Νήσος Ano Nuevo, Pescadero, Καλιφόρνια
 

Τεχνικά, το μόνο που έχει απομείνει σε αυτό το μικροσκοπικό νησί είναι το σπίτι του φύλακα, μιας και ο φάρος έχει καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, το μέρος δεν είναι άδειο. Κάποτε, το νησί Año Nuevo ήταν συνδεδεμένο με την ηπειρωτική χώρα, αλλά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έθαψε τη γέφυρα και δημιούργησε το νησί. Τότε χτίστηκαν ένας φάρος και ένα αρχοντικό, αλλά ερήμωσαν όταν εγκαταλείφθηκαν. Από τότε, το νησί έγινε σπίτι για χιλιάδες φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια που χρησιμοποιούν πλέον το νησί ως τόπο αναπαραγωγής. Ο πύργος του φάρου γκρεμίστηκε το 2000 καθώς απειλούσε να πέσει και να τραυματίσει τα ζώα, αλλά το σπίτι του φύλακα, το αρχοντικό, παραμένει ακόμα όρθιο.


Klein Curacao, Κουρασάο
 

Στο νησί Klein Curaçao εκτός του εγκαταλελειμμένου φάρου, υπάρχουν και πολλά από τα πλοία που δεν κατάφερε να σώσει ο φάρος. Το νησί είναι ακατοίκητο αλλά υπάρχουν μερικές καλύβες ψαράδων και συχνάζουν μερικοί παραθεριστές από το κοντινό Κουρασάο που έρχονται για καταδύσεις και περιπλανώνται στα ερείπια.


Φάρος Earhart,  Νήσος Χάουλαντ
 
 

Η Αμέλια Έρχαρτ έπρεπε να κάνει μια στάση στο νησί Χάουλαντ -ένα ακατοίκητο κοραλλιογενές νησί που βρίσκεται μόλις βόρεια του ισημερινού στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 3.100 χμ νοτιοδυτικά της Χονολουλού- για να ανεφοδιάσει το αεροπλάνο της, αλλά δυστυχώς, δε θα έκανε ποτέ αυτή την προγραμματισμένη στάση. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1937, αλλά μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Έρχαρτ, το ενδιαφέρον για το νησί έπεσε σημαντικά και ο φάρος έσβησε. Σήμερα το νησί είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου