Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Η Διαιρεμένη Εκκλησία σε μια πόλη της Αυστρίας

 
Ένας δρόμος διασχίζει αυτό το μικρό αυστριακό παρεκκλήσι.
 
 
 
Αν κανείς παραβρεθεί στη Θεία Λειτουργία στη μικρή ρωμαιοκαθολική εκκλησία Sankt Maria στο Liesertal, βόρεια της πόλης Gmünd in Kärnten στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Καρινθία, θα διαπιστώσει ότι ο πάστορας θα σταματήσει το κήρυγμα καθώς, ένας δρόμος χωρίζει στη μέση την εκκλησία. Ο πάστορας βρίσκεται στο ιερό, στην ανατολική πλευρά του δρόμου, ενώ οι πιστοί κάθονται στο κτίριο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
 

Από το 1443, σε αυτό το σημείο στον πρώην ρωμαϊκό δρόμο που οδηγούσε στο Σάλτσμπουργκ, είχε ανεγερθεί ένα Marterl (ένα εικονοστάσι). Εκείνη την εποχή, ο δρόμος ήταν μια σημαντική εμπορική οδός από τη Βενετία προς το Σάλτσμπουργκ, και το εικονοστάσι ήταν ένα μέρος που μπορούσαν οι ταξιδιώτες να προσευχηθούν.
 


Το 1754, το εικονοστάσι αντικαταστάθηκε από το παρεκκλήσι. Επειδή όμως δεν υπήρχε πολύς χώρος μεταξύ του δρόμου και της πλαγιάς, το ιερό χτίστηκε περίπου δύο μέτρα πάνω από το δρόμο και οι πιστοί συγκεντρώνονταν στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία.
 


Τελικά, κάποιος πάστορας λυπήθηκε τους προσκυνητές που συχνά στέκονταν μέσα στην βροχή και έχτισε μια διώροφη κατασκευή στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Σε αυτό το κτίριο, υπάρχουν δύο δωμάτια με καρέκλες και παγκάκια. Και τα δύο κτήρια είναι ανοιχτά στην πλευρά του δρόμο και ασφαλίζονται με πύλες από σφυρήλατο σίδερο.

Πλέον, οι λειτουργία γινόταν σε δύο κτίρια: στο ένα στεκόταν ο ιερέας και στο άλλο οι πιστοί και, αν τυχόν περνούσε όχημα, έπρεπε ο πάστορας να διακόψει το κήρυγμά του. Μέχρι το 1905, αυτό συνέβαινε συχνότερα γιατί, μέχρι τότε, ο δρόμος ήταν ομοσπονδιακός. Εκείνη τη χρονιά, κατασκευάστηκε ο παρακαμπτήριος που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Όμως, ακόμη και σήμερα, η τοπική κίνηση εξακολουθεί να διέρχεται από την εκκλησία.
 


Στο ιερό της εκκλησίας υπάρχει μια τοιχογραφία η οποία λέγεται ότι βασίζεται σε σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου, την οποία έφτιαξε ο βοηθός του Orciel dela Volterra. Από τότε, τα καιρικά φαινόμενα έχουν καταστρέψει την εικόνα,. Το 1861, ο Αυστριακός ζωγράφος Josef Messner την ζωγράφισε με λάδι, αλλά ούτε αυτή κράτησε πολύ και συντηρήθηκε ξανά το 1944.

Άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ναού είναι το αγίασμα σε σχήμα καρδιάς και η επιγραφή πάνω από το ιερό, όπου βρίσκεται -κρυμμένη- με ρωμαϊκούς αριθμούς η χρονιά κατασκευής του απέναντι τμήματος του ναού. Η επιγραφή γράφει "Durch sein Blut sind wir gerechtfertigt worden" (Με το αίμα του δικαιωθήκαμε). Αν κανείς προσθέσει τους ρωμαϊκούς αριθμούς που είναι βαμμένοι με κόκκινο χρώμα, θα έχει το έτος 1784. Στο θησαυροφυλάκιο του παρεκκλησίου, υπάρχει ένα μικρό σχέδιο που αναφέρεται στο έτος 1443 και στην κατασκευή του εικονοστασίου. Το ξύλινο ανοιχτό καμπαναριό και το ξύλινο κάλυμμα της οροφής προσφέρουν επίσης ένα ιδιαίτερο θέαμα.
 


Η εκκλησία ανακαινίζεται τακτικά και έτσι συντηρείται, αν και σήμερα φιλοξενεί μόνο λίγες τακτικές λειτουργίες. Η συντήρηση πραγματοποιείται από τον δήμο της πόλης Gmünd in Kärnten επειδή, τον 19ο αιώνα, οι εκπρόσωποι της κοινότητας δεσμεύτηκαν με -ένα δεσμευτικό- έγγραφο να διατηρήσουν την εκκλησία για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου