Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ο τάφος της σούφι Bibi Jawindi σε μια πόλη του Πακιστάν

 

Η αρχαία πόλη Ουτς (Uch, συχνά αναφέρεται και ως Ουτς Σαρίφ), που πιθανότατα ιδρύθηκε ως Αλεξάνδρεια από τον Μέγα Αλέξανδρο όταν εισέβαλε στην κοιλάδα του Ινδού, στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, φιλοξενεί πολλά ιερά και ταφικά μνημεία αφιερωμένα σε μουσουλμάνους μυστικιστές, ή σούφι, από τον 12ο έως τον 15ο αιώνα. Ένας από τους πιο όμορφους είναι ο τάφος της Bibi Jawindi, ένας οκταγωνικός τάφος που είναι στολισμένος με πολλά πλακάκια.
 
 
 
Η Bibi Jawandi ήταν δισέγγονη του διάσημου αγίου των σούφι Jahaniyan Jahangasht (1307-1383), γνωστή για τον μυστικισμό και τη θρησκευτικότητά της. Ο Jahaniyan Jahangasht είχε μεγάλη επιρροή στη ζωή της Bibi Jawandi. Ο παππούς της, το κανονικό όνομα του οποίου Mir Sayyid Jalaluddin Bukhari, ταξίδεψε πολύ -και γι' αυτό του απονεμήθηκε ο τίτλος "Jahaniyan Jahangasht", που σημαίνει "αυτός που περιπλανιέται σε όλο τον κόσμο"- και άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στη Μουσουλμανική Κοινωνία της Νότιας Ασίας. Ικέτευσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής του προφήτη Μωάμεθ στον λόγο, τη συμπεριφορά και τη δράση. Συμβούλεψε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας και να κάνουν περισσότερες προσευχές. Είχε μεγάλη εκτίμηση για την Ινδική υποήπειρο, γιατί πίστευε ότι ο Αδάμ είχε περπατήσει εκεί.

Η Bibi Jawindi πέθανε το 1403. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, το 1493, ο πρίγκιπας Dilshad του Ιράν έχτισε έναν τάφο στη μνήμη της.
 

Ο τάφος είναι κτισμένος από τούβλα σε οκταγωνική βάση με πυργίσκους σε κάθε γωνία του οκτάγωνου. Πάνω σε μικρότερο οκταγωνικό τύμπανο με τοξωτά παράθυρα υψωνόταν ένας τρούλος. Το εξωτερικό του κτιρίου έχει τρεις βαθμίδες με την κορυφή να στηρίζει τον τρούλο, ενώ το εσωτερικό είναι κυκλικό λόγω των παχιών γωνιακών τοίχων που υψώνονται σε δύο ορόφους. Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του κτιρίου είναι πλούσια διακοσμημένα με ισλαμικές γραφές, σκαλιστή ξυλεία και λαμπερά μπλε και λευκά ψηφιδωτά πλακάκια.
 

Η δομή έχει καταστραφεί στο πέρασμα των αιώνων. Η μισή έχει καταρρεύσει σε ένα σωρό από τούβλα και πλακάκια, ενώ η άλλη μισή παραμένει στη θέση της, αλλά ο κίνδυνος κατάρρευσης εξακολουθεί να υπάρχει εξαιτίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, κακές μέθοδοι επισκευής έχουν καταστρέψει περαιτέρω το συγκρότημα.
 

Η τοποθεσία περιλαμβάνει και άλλους τάφους, με πιο αξιοσημείωτο το ιερό του Baha'al-Halim και τον τάφο του Ustead, του αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον τάφο της Bibi Jawindi. Αυτά όμως είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Ολόκληρο το συγκρότημα υποβλήθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά από το 2004, βρίσκεται ακόμη στον προσωρινό κατάλογο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου