Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 327 (-6)


 
 
Στο «μυστικό» Μοναστήρι του Ασκητή στη Δυτική Πελοπόννησο
 

Οι επισκέπτες της περιοχής των Γαργαλιάνων στην Μεσσηνία είναι αδύνατο να μην εντυπωσιαστούν κοιτώντας από μακριά το επιβλητικό κτήριο που δεσπόζει και κυριαρχεί στο τοπίο. Πρόκειται για το μοναστήρι του «Ασκητή», όπως έμεινε γνωστό, και κουβαλάει μια ιστορία 235 χρόνων, η οποία ξεκινά το μακρινό 1887. - στο: menshouse.gr
 
 
Εθνικό Πάρκο υγροτόπων λιμνοθάλασσας Κοτυχίου - δάσους Στροφυλιάς
 

Το Δάσος της Στροφυλιάς βρίσκεται στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς που πρόκειται για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.
Πανοραμική άποψη του Δάσους της Στροφυλιάς από τα Μαύρα Βουνά.
Πρόκειται για παραθαλάσσιο δάσος που μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο (από το 2009). Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Έχει μήκος περίπου 14χλμ. και μέσο πλάτος 1250μ.
Στο προστατευμένο οικοσύστημα παρατηρούνται συγκεντρώσεις υφάλμυρου και γλυκού νερού, με το δεύτερο να διασφαλίζεται από το υδρολογικό σύστημα της Καλογριάς και την ύπαρξη ασβεστολιθικών μαζών (από τα παρακείμενα Μαύρα Βουνά), οι οποίες συντηρούν τη ροή του τους καλοκαιρινούς μήνες. Το δάσος συνθέτουν εκτάσεις χαλεπίου πεύκης, κουκουναριάς και βελανιδιάς σε αμιγής και ανάμικτες συγκεντρώσεις. Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στην έκταση της χαλεπίου πεύκης, ενώ οι κουκουναριές φθίνουν με την πάροδο του χρόνου.
 
 
Δοτσικό. Το χωριό που γυρίστηκαν τα πλάνα της ταινίας του Αγγελόπουλου "Μεγαλέξανδρος"
 

Σε υψόμετρο 1060 μέτρων, στα βορειοδυτικά του νομού Γρεβενών, υπάρχει ένα πετρόχτιστο γραφικό χωριό, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βοΐου και ένα απαράμιλλο φυσικό κάλλος. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Δασκαλειό.Η παραλία με το σμαραγδένιο μάτι τα 3 λιμανάκια και την μεγάλη ιστορία
 

Το Δασκαλειό είναι ένας μικρός οικισμός της νοτιοανατολικής Αττικής. Αριθμεί 259 κατοίκους και κατοικήθηκε πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Είναι χτισμένος μεταξύ του Λαυρίου και του Πόρτο Ράφτη και ονομάζεται Δασκαλειό. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν εργάτες που δούλευαν στις εταιρείες του Λαυρίου. Μετά τα Λαυρεωτικά ο πληθυσμός μειώθηκε και το 1950 αριθμούσε μόλις τρία σπίτια. Σταδιακά, οι κάτοικοι πολλαπλασιάστηκαν και το Δασκαλειό ενώθηκε με άλλους γειτονικούς οικισμούς. Σε υψόμετρο 130 μέτρων βρίσκεται το Άνω Δασκαλειό το οποίο κατοικήθηκε από κατοίκους του Λαυρίου και της Κερατέας και παλαιότερα ονομαζόταν Μπουζαλάδες.

 
Το άγνωστο φοινικόδασος της Αττικής, μόλις 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας - Φοινικόδασος Λαυρίου
 

Βρισκόμαστε στο  Λαύριο και συγκεκριμένα στην περιοχή Φοινικόδασος (Κυπριανού) όπου, όπως το υποδηλώνει η λέξη, υπάρχει ένα φοινικόδασος περίπου 300-400 δέντρων που φυτεύτηκαν το 1880 και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Λαυρεωτικής και της ιστορίας της περιοχής.
Η φύτευσή τους αποτελούσε ένα πρωτοποριακό είδος βιολογικού καθαρισμού (οι ρίζες μάζευαν τα λύματα του οικισμού).
Σήμερα και παρά το κόκκινο σκαθάρι που έχει προκαλέσει ζημιά στους περισσότερους φοίνικες της Ελλάδας, το Φοινικόδασος στέκει ακόμα και κάνει τον επισκέπτη να νιώθει ότι βρίσκεται σε κάποια εξωτική χώρα όταν κάθεται στον ίσκιο τους.
Μάλιστα πρόσφατα εγκρίθηκαν εργασίες ανάπλασης του χώρου και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ως τόπος ξεχωριστής , εξωτικής φυσικής ομορφιάς, τόπο συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους του Λαυρίου αλλά και ολόκληρης της Αττικής.
 
 
Ένα μπονζάι 106 χρόνων!
 

 
😲
 


Αστροφωτογράφοι από όλο τον κόσμο μοιράζονται τις ομορφότερες φωτογραφίες του Γαλαξία
 


Ο διεθνής διαγωνισμός αστροφωτογραφίας Capture the Atlas επέστρεψε και οι φωτογραφίες του Γαλαξία ίσως είναι οι καλύτερες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από τη Γη. - στο: lifo.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου