Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Μερικά στοιχεία για τους Βίκινγκ

 
Από την αγάπη τους για τα γατάκια μέχρι το ότι δεν φορούσαν κράνη με κέρατα, αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι λίγοι γνωρίζουν για την ιστορία ενός από τους πιο παρεξηγημένους πολιτισμούς.
 
 
 
Αιώνες μετά την ακμή τους στο Μεσαίωνα, οι Βίκινγκ παραμένουν ένα θέμα που γοητεύει, μιας και όντας τολμηροί αλλά και σκληροί, με ορμητήριό τους την Σκανδιναβία, έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των ευρωπαϊκών μοναστηριών και χωριών σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο. Με ένα μείγμα συναλλαγών και λεηλασιών, κατέστρεψαν ολόκληρες κοινωνίες και τελικά εποίκησαν εδάφη από την Βόρεια Αμερική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Το Χόλιγουντ μας έδωσε εικόνες της κουλτούρας αυτών των θαλάσσιων τυχοδιωκτών, αλλά πόσο ακριβείς είναι;
 
 
Τα παιδιά που θεωρούνταν αδύναμα τα άφηναν να πεθάνουν εγκαταλείποντάς τα ή ρίχνοντάς τα στη θάλασσα.

Δεν φορούσαν κράνη με κέρατα, μια εμφάνιση που πιθανότατα κατασκευάστηκε από ζωγράφους του 19ου αιώνα.

Επίσης, δεν χρησιμοποιούσαν τα κρανία των εχθρών τους ως ποτήρια.

Ωστόσο, τα πλοία τους ήταν διακοσμημένα με τρομακτικές κεφαλές δράκων και άλλων μυθικών πλασμάτων.

Παρά το τι μπορεί να πιστεύουμε γι' αυτούς, οι Βίκινγκ έκαναν μπάνιο πιο συχνά από τους περισσότερους Ευρωπαίους της εποχής τους.

Συνήθιζαν να δίνουν γατάκια στις νέες νύφες επειδή πίστευαν ότι ήταν απαραίτητο μέρος ενός νέου νοικοκυριού.

Όταν τραυματίζονταν, τους έδιναν να φάνε κρεμμυδόσουπα, επειδή, η μυρωδιά που αναδύονταν από το στομάχι τους αποκάλυπτε αν τα τραύματά τους ήταν θεραπεύσιμα.

Με την δυνατότητα να χωρίζουν και να ξαναπαντρεύονται, να έχουν περιουσία και να είναι οι επικεφαλής μιας οικογενειακής φυλής, οι γυναίκες Βίκινγκ είχαν περισσότερα δικαιώματα από τις άλλες γυναίκες στην χριστιανική Ευρώπη.

Οι πιο τρομακτικοί πολεμιστές Βίκινγκ, που ντύνονταν με δέρματα ζώων και ούρλιαζαν κατά τη διάρκεια της μάχης, ήταν γνωστοί ως "μπερσέρκερ" (berserker), από όπου σήμερα προέρχεται η αγγλική λέξη "berserk" που σημαίνει τρελός, αλλόφρονας.

Οι μελετητές λένε ότι οι μπερσέρκερ έμπαιναν σε κατάσταση αλλοφροσύνης αφού κατανάλωναν διάφορα ναρκωτικά, όπως μανιτάρια, αλκοόλ αλλά και ένα δηλητηριώδες σε μεγάλες ποσότητες φυτό -το Hyoscyamus niger, κοινά το γερούλι.
 
 
Ο Σκανδιναβός εξερευνητής Λέιφ Έρικσον ανακάλυψε την Βόρεια Αμερική 500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο και οι Βίκινγκ την ονόμασαν Βίνλαντ.

Πολλές κοινές αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται και σήμερα -συμπεριλαμβανομένων των Πέμπτη, κόλαση, μαχαίρι, δέρμα, παράθυρο και σύζυγος (Thursday, hell, knife, leather, window, husband, αντίστοιχα)- προέρχονται από την παλαιά νορβηγική γλώσσα που μιλούσαν οι Βίκινγκ.

Ονόμασαν την Πέμπτη (Thursday) από τον θεό Θωρ (Thor).

Μπορούσαν να ανάβουν εύκολα φωτιές χάρη σε προσανάμματα που έκαναν οι ίδιοι από μύκητες που έβραζαν για μέρες στα ούρα τους.

Οι περισσότεροι ήταν ειρηνικοί αγρότες, όχι πειρατές και πολεμιστές.

Στην παλαιά νορβηγική γλώσσα, το όνομα "Βίκινγκ" σημαίνει "επιδρομή πειρατών", αν και οι ίδιοι δεν χρησιμοποιούσαν αυτή τη λέξη για να περιγράψουν τον εαυτό τους.

Οι άνδρες Βίκινγκ ξάσπριζαν τα μαλλιά τους για να "συμμορφωθούν" με τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας τους.

Το 845, οι Βίκινγκ λεηλάτησαν το Παρίσι με 120 πλοία και έφυγαν μόνο όταν τους έδωσαν 2,5 τόνους αργύρου και χρυσού.

Το Λούβρο στο Παρίσι χτίστηκε το 1190, εν μέρει ως φρούριο ενάντια στις επιδρομές των Βίκινγκ.

Δεν ήταν μια ενοποιημένη φυλή ή εθνικότητα, αλλά αντίθετα, αμέτρητες μικρές ομάδες στη σύγχρονη Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Εσθονία και αλλού.
 

Τα πλοία τους μπορούσαν να ταξιδεύουν μέχρι και 125 μίλια την ημέρα, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να φτάνουν και να κάνουν επιδρομές σε προορισμούς πολύ πιο μακριά από άλλους πολιτισμούς της εποχής.

Τα σύγχρονα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι διέσχισαν τις ακτές της Ευρώπης όχι απλώς ως επιδρομείς, αλλά και ως έμποροι και έποικοι.

Ήταν έμποροι σκλάβων που αιχμαλώτιζαν γυναίκες και παιδιά και τα πουλούσαν σε αγορές σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι σκλάβοι Βίκινγκ προέρχονταν κυρίως από επιδρομές σε σλαβικές, γερμανικές και αγγλοσαξονικές φυλές και ονομάζονταν "Thrall".

Αν και η στρατιωτική τους δραστηριότητα συνδέεται περισσότερο με την βόρεια Ευρώπη, εισέβαλαν και στην Ισπανία, την Ιταλία και σε περιοχές σε όλη τη βόρεια Αφρική.

Όλοι οι ελεύθεροι άνδρες Βίκινγκ ήταν αναμενόμενο να έχουν όπλα, κυρίως δόρατα, ξίφη και τσεκούρια.

Οι κυνηγοί Βίκινγκ στη θάλασσα σκότωσαν θηράματα τόσο μεγάλα όσο θαλάσσιοι ίπποι και φάλαινες.

Λάτρευαν τον γιος της Σιφ και θετό γιο του Θωρ, Ουλλρ (Ullr), που εν μέρει πιστεύεται ότι ήταν θεός του σκι.

Οι έμπειροι στρατιωτικοί ηγέτες τους οργάνωναν τον στρατό τους σε σχήμα λόγχης, γνωστό ως "σχηματισμός κάπρου", και ορμούσαν κατευθείαν στην εχθρική γραμμή.

Η ταφή στη θάλασσα προοριζόταν για εξέχοντα μέλη της κοινωνίας και τα οποία συνοδεύονταν από όπλα, τιμαλφή και σκλάβους.

Όταν πέθαινε ένας πλούσιος γαιοκτήμονας, συχνά, θάβονταν μαζί του, μαζικά, και οι σκλάβοι του, αφού πρώτα τους θυσίαζαν.
 
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου