Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Κώδικες και γρίφοι, Μέρος 4ο: Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους κώδικες και τους γρίφους

Χαρακτικό του 1618 του Ελβετού χαράκτη Matthäus Merian του Πρεσβύτερου, γεμάτο με αλχημικά μυστικά κωδικοποιημένα σε πολύπλοκα σύμβολα
 
Οι γρίφοι πάντα γοητεύουν. Από τα μυστικά των αποκωδικοποιητών της Βενετίας μέχρι τις περίπλοκα σκαλισμένες μπάλες της Κίνας, δείτε μερικούς ιστορικούς γρίφους.
 
 
 
Στην αρχαία Σικελία, ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης και αστρονόμος Αρχιμήδης ο Συρακούσιος μάγεψε τους φίλους του με έναν πολύχρωμο γρίφο 14 κομματιών, το "οστομάχιον". Στην Κίνα του 14ου αιώνα, ένας τεχνίτης χάραξε περίπλοκα σχέδια σε μια σφαίρα από ελεφαντόδοντο κρύβοντας μυστικά. Στην Αγγλία του 17ου αιώνα, ένας νεαρός ιερέας στοιχημάτισε ότι μπορεί να λύσει έναν εχθρικό κώδικα κατά τη διάρκεια του δείπνου.
 
Ο Μυστικός Κώδικας ενός αλχημιστή για την Αιώνια Ζωή
Εδώ και αιώνες, η συνταγή της αιώνιας ζωής κρύβεται στις σελίδες ενός μυστηριώδους σημειωματάριου;
Τον 17ο αιώνα, ο αλχημιστής Άρθουρ Ντι (Arthur Dee) αποκάλυψε τη μυστική συνταγή για την αιώνια ζωή, γνωστή στους αλχημιστές ως "Φιλοσοφική Λίθος". Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα. Έγραψε τη συνταγή με έναν περίπλοκο, μυστικό κώδικα και δεν είπε σε κανέναν για τα ευρήματά του. Για αιώνες, το σημειωματάριο του Ντι και η συνταγή που κρυβόταν μέσα του αγνοήθηκαν. Μέχρι που, τρεις μελετητές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σπάσουν τον κώδικα για τη συνταγή του Ντι που διατηρεί τη ζωή. Μένει να δούμε αν η συνταγή θα μεταδώσει πραγματικά την αθανασία.

Οι ρωμαϊκές κλειδαριές που έμοιαζαν με δαχτυλίδια
 


Στην αρχαία Ρώμη, όταν, για παράδειγμα, κάποιος ήθελε να στείλει χρήματα σε κάποιον γνωστό του υπήρχαν κάτι δαχτυλίδια που στην ουσία ήταν κλειδαριές-γρίφοι και χρησιμοποιούνταν ώστε να βεβαιωθούν ότι κανένας ενοχλητικός ληστής δε θα δοκίμαζε κάτι κακό. Έβαζαν ένα πουγκί με νομίσματα, το οποίο στερέωναν με την κλειδαριά του δαχτυλιδιού. Όταν έφτανε η θήκη στον παραλήπτη, εκείνος έκανε μερικούς ελιγμούς με τους διακόπτες για να αποκαλύψει τη μικροσκοπική, κρυφή κλειδαρότρυπα. Στη συνέχεια, άνοιγε την κλειδαριά του δαχτυλιδιού με το δικό του κλειδί. Το κόλπο ήταν τόσο έξυπνο που όταν ο ιστορικός των γρίφων Τζέρι Σλόκουμ άκουσε για πρώτη φορά για αυτά τα ελάχιστα μελετημένα αντικείμενα, δεν πίστευε ότι υπήρχαν.

Οι μυστικές επιστολές ενός αποκωδικοποιητή στην Αγγλία
Το 1643, ένας χαρισματικός, νεαρός κληρικός απολάμβανε ένα πλούσιο δείπνο στο Λονδίνο, όταν άκουσε ένα πολιτικό κουτσομπολιό. Η Αγγλία είχε εμπλακεί σε έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο για μήνες και στη μάχη του Τσίτσεστερ είχε πέσει στα χέρια τους μια εχθρική επιστολή που κανείς όμως δεν μπορούσε να σπάσει τον κρυπτογράφηση. Ο νεαρός ιερέας, ο John Wallis, καυχιόταν ότι μπορούσε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής επί τόπου. Αιώνες αργότερα, οι Dominic Winter Auctioneers της Αγγλίας πούλησαν 53 επιστολές που είχε αποκρυπτογραφήσει ο Wallis κατά τη διάρκεια του πολέμου για περίπου 37.000 δολάρια, οι οποίες αποκαλύπτουν ελάχιστα για τον μυστηριώδη άνδρα και τις μεθόδους τους για το σπάσιμο των κωδικών.

Ο Ενετός κρυπτογράφος που ξεκλείδωσε τα κυβερνητικά μυστικά
Λέγεται ότι δεν υπήρχε κωδικός που δεν μπορούσε να σπάσει ο Τζιοβάνι Σόρο (Giovanni Soro). Στις αρχές του 1500, οι Γάλλοι ήταν τόσο ερωτευμένοι με την ικανότητα του Σόρο που είπαν ότι ήταν "εμπνευσμένος από τον Θεό", ενώ, ακόμη και ο Πάπας εμπιστεύτηκε τις ικανότητές του. Για μεγάλο μέρος της ζωής του, ο Ιταλός αποκωδικοποιητής εργάστηκε για τη βενετική κυβέρνηση αποκωδικοποιώντας διπλωματικές και στρατιωτικές επιστολές που είχαν υποκλαπεί. Τόσο περιζήτητη ήταν η ικανότητά του που η Βενετία του ανέθεσε να εκπαιδεύσει μια νέα ομάδα κρυπτογράφων, των οποίων οι δεξιότητες θα χρησιμοποιούνταν για έναν ακόμη αιώνα από το την πόλη.

Τα κωδικοποιημένα ημερολόγια 15 χρόνων της συγγραφέα Beatrix Potter
"Λέω άφοβα ότι ο Μιχαήλ Άγγελος είναι αποκρουστικός και άσχημα ζωγραφισμένος", έγραψε Αγγλίδα συγγραφέας, εικονογράφος, επιστήμονας φυσικών επιστημών και συντηρήτρια Μπέατριξ Πότερ μετά από μια επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. "Κανείς δε θα το διαβάσει αυτό", έγραψε η έφηβη Πότερ στον κωδικό υπογραφής της στο τελευταίο μισό του 19ου αιώνα. Για 15 χρόνια, η Πότερ κρυπτογραφούσε τα προσωπικά της ημερολόγια χρησιμοποιώντας μια μονοαλφαβητική κρυπτογράφηση αντικατάστασης. Μετά το θάνατό της, τα ημερολόγια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό παραμελημένα. Ώσπου, ο θαυμαστής της Πότερ και συλλέκτης, Λέσλι Λίντερ, τα πήρε στα χέρια του και, μετά από μερικές λανθασμένες εκκινήσεις, μπόρεσε να σπάσει τον κώδικά της.

Το Secret International Puzzle Party
Κάθε χρόνο, σε μια τοποθεσία που αποκαλύπτεται μόνο στους προσκεκλημένους, γίνεται ένα πάρτι με γρίφους. Η ετήσια συγκέντρωση ξεκίνησε το 1978 ως ένας τρόπος για τους συλλέκτες, τους τεχνίτες και τους θαυμαστές να συναντηθούν για να δοκιμάσουν τους πιο πρόσφατους γρίφους που προκαλούν το μυαλό. Υπό το πέπλο της μυστικότητας, η ετήσια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Ο Τύπος δεν είναι ευπρόσδεκτος και οι πληροφορίες κοινοποιούνται δημόσια μόνο εκ των υστέρων. Η πολυήμερη εκδήλωση αποτελείται από συμπόσια, διαλέξεις, ξεναγήσεις, πάρτι και μια ανταλλαγή κατά την οποία, οι παρευρισκόμενοι μοιράζονται τους δικούς τους γρίφους μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου