Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 325 (-6)




Μπέλλα Βράκα Σύβοτα: Η παραλία με το αστείο όνομα και την απαράμιλλη ομορφιά


Πετάμε πάνω από τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην Ήπειρο, και συγκεκριμένα πάνω από μία παραλία τόσο μαγευτική αλλά και τόσο… αστεία λόγω του ονόματός της: «Μπέλλα Βράκα».
Αυτή η παραλία ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο, που αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος νησίδων που περιβάλλουν τα Σύβοτα, που δίκαια αποκαλούνται από πολλούς ως «Καραϊβική της Ελλάδας».
Μπορεί κανείς να την επισκεφτεί με τα πόδια περνώντας κυριολεκτικά μέσα από την θάλασσα. Είναι μια μικρή, γραφική, αμμώδης παραλία στην οποία περπατάς ξεκινώντας από τα Σύβοτα και καταλήγεις στο νησάκι απέναντι, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας.
Υπάρχει  η δυνατότητα να την επισκεφτείτε με αυτοκίνητο, το οποίο αφήνετε σε πάρκινγκ πάνω από την παραλία και κατεβαίνετε σε αυτήν από κατάλληλα διαμορφωμένο μονοπάτι. Μόλις την αντικρίσετε θα μαγευτείτε από το πανέμορφο τοπίο. Δίπλα σε αυτή υπάρχουν και άλλες οργανωμένες παραλίες στις οποίες πηγαίνετε είτε από μονοπάτια είτε με βάρκα καθώς κάποιες από αυτές είναι απροσπέλαστες.
Τα Σύβοτα αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, κυριότερες εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος,το Μαύρο Όρος και το Μουρτεμένο.
Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο κατασκευασμένος το 1884 φάρος του νησιού Μαύρο Όρος καθώς και ο αρχαίος οικισμός του Βραχωνά. Κυριότερες παραλίες της περιοχής είναι η Μικρή και Μεγάλη Άμμος, η Μπέλλα Βράκα, η Ζάβια,η Πισίνα,η Ζέρη και ο Γαλλικός Μώλος.
 
 
Πεταλιοί, Μεγαλόνησος Εύβοιας: Το ανέγγιχτο νησί, μισή ώρα από την Αττική, με την εξωτική ομορφιά
 

Η Ελλάδα μας δεν παύει να μας εκπλήσσει με τις ομορφιές της. Κάθε γωνιά και κάθε πινελιά είναι ένα θαύμα της φύσης.
Πετάμε στους Πεταλιούς Εύβοιας, σε απόσταση μόλις μισής ώρας με σκάφος από την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, πετάμε στη δυτική πλευρά του νησιού «Μεγαλόνησος» των Πεταλιών, όπου υπάρχει ένας καταπληκτικός όρμος (οι συντεταγμένες του οποίου ακολουθούν στο τέλος) όπου το χρώμα του νερού είναι εξαιρετικό, βαθύ τιρκουάζ. Πρόκειται για έναν απάνεμο, βαθύ όρμο που έχει ρηχά νερά και ψιλή, λευκή άμμο, η οποία προσδίδει αυτό το υπέροχο χρώμα στο νερό.
Στην παραλία, η άμμος είναι παχιά και ψιλή, και δημιουργεί μικρές αμμοθίνες στην οποίες βρίσκουν άνετη ανάπαυση οι επισκέπτες.
Επιπλέον, κοντά στην παραλία υπάρχουν ερείπια κτιρίων από την εποχή της Τουρκοκρατίας, στα οποία διέμενε το χαρέμι του Ομέρ, πασά της Καρύστου και από τα οποία οι χανούμισες αντίκριζαν το απέραντο τιρκουάζ της παραλίας που σας παρουσιάζουμε.
Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη για μπάνιο  και εκδρομή.
Λίγα λόγια για τους Πεταλιούς, στους οποίους ανήκει η Μεγαλόνησος.
Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι Πεταλιοί την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού. Απολαύστε την πτήση!
 

Ο θρύλος του χαμένου θησαυρού στο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Νάξου
 
 
Το έχτισαν Ιησουίτες και το κατοίκισαν διαφορετικά τάγματα μοναχών. στο: mixanitouxronou.gr


Μωβ Σπήλαιο Εύβοιας


Στο Βόρειο υποβρύχιο τοίχωμά του υπάρχουν φύκη χρώματος μωβ, απ’ όπου εμπνευστήκαμε το όνομά του. Πρόκειται για μία δολίνη δίπλα στην θάλασσα με δύο υποβρύχιες εισόδους. Το μέγεθος της είναι 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα μήκος (μετρήσεις από το google earth). Το ύψος από την επιφάνεια του νερού είναι περίπου 20 μέτρα το χαμηλότερο και περίπου 25 μέτρα το ψηλότερο.
Υπάρχει σημείο πρόσβασης στην επιφάνεια του νερού σχετικά εύκολο (με χρήση σχοινιού για ασφάλεια). Ο πυθμένας του σπηλαίου χωρίζεται σε δύο μέρη το χερσαίο στο οποίο και φτάνεις με καταρρίχηση και το λιμναίο. Η λίμνη έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με το σπήλαιο (μήκος πλάτος) και βάθος που κυμαίνεται από 10μ έως 20 μέτρα περίπου.
Η μία άκρη της λίμνης, προς τη μεριά της θάλασσας ενώνεται με αυτή σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι μια μεγάλη αψίδα βάθους 15 μέτρων και το δεύτερο είναι μια στενή σχισμή βάθους 3 μέτρων.
Η άλλη άκρη της λίμνη, προς το βουνό έδειξε να συνεχίζει υποβρύχια (αμμώδης πυθμένας) οπότε πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση, απ’ όπου προέκυψε ότι συνεχίζει μόνο για 5 μέτρα περίπου.Γενικά το Μωβ σπήλαιο είναι ένας μαγευτικός προορισμός που αξίζει να τον επισκεφτούν όλοι. Προσοχή μόνο στα μέτρα ασφαλείας που θα χρειαστεί να πάρετε καθώς τόσο το Σπήλαιο καθε αυτού όσο και η ευρύτερη περιοχή είναι δυσπρόσιτα και συνήθως φυσούν μανιασμένα οι άνεμοι από το Αιγαίο.


Το Βουργαρέλι Άρτας στα Τζουμέρκα


Το χωριό Βουλγαρέλι ανήκει στο Νομό Άρτας, απέχει 58 χλμ. από την Άρτα και 90 χλμ από τα Τρίκαλα.
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 773 μ και ανώτερο υψόμετρο τα 872 μ, στις παρυφές των Τζουμέρκων (Αθαμανικά όρη). 
Κοντινές πόλεις είναι η Άρτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα κ.λπ.
Από το 2011 σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης υπάγεται στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.


Relativity (Σχετικότητα), M. C. Escher


Η Relativity είναι μια λιθογραφία toy Ολλανδoύ καλλιτέχνη Έσερ (M. C. Escher), που τυπώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1953. Η πρώτη έκδοση αυτού του έργου ήταν μια ξυλογραφία που έγινε νωρίτερα την ίδια χρονιά. Απεικονίζει έναν κόσμο στον οποίο δεν ισχύουν οι φυσιολογικοί νόμοι της βαρύτητας.
Για τον Έσερ τα έχουμε πει και παλαιότερα εδώ.


20 φύλλα χαρτιού διπλωμένα και χωρίς καθόλου κοψίματα


του jkonkkola_art . Τον σαμουράι στο κέντρο τον είχαμε δει και παλαιότερα εδώ


Καμάρια: Η πιο άγνωστη λίμνη της κεντρικής Ελλάδας
 

Ζει την άνοιξη και το καλοκαίρι σκαρφαλωμένη στο ορεινότερο χωριό της Ευρυτανίας, μόνο σε όσους έχουν ταξιδέψει εκεί. - στο: travel.gr


Ο Χρυσός αιώνας του Χόλιγουντ
 

Αυτές είναι οι 101 ταινίες για τις οποίες το Χόλιγουντ είναι υπερήφανο και που χρονικά συμπίπτουν αμέσως μετά την έλευση του ήχου, και λίγο πριν από τον σαρωτικό ερχομό των ’60s. - στο: lifo.gr


Το πρώτο στούντιο ηχογραφήσεων στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1936 στη Ριζούπολη
 
 
Η ιστορία του τραγουδιού “Το Κοκοράκι” με τον πρωτοεμφανιζόμενο Νίκο Γούναρη.
Το 1935 οι Άγγλοι επιτελείς της Columbia Grammophone Company αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο στούντιο ηχογραφήσεων στην Ελλάδα, δίπλα στο εργοστάσιο που είχαν ήδη χτίσει στη Ριζούπολη.
Τεχνικό διευθυντή τοποθέτησαν τον Ευάγγελο Αρεταίο. Ήταν ο πρώτος Έλληνας μηχανικός που είχε σπουδάσει ηχοληψία στην Αγγλία, συνεπώς δικαιωματικά οι Άγγλοι του ανέθεσαν στα μέσα του 1936 την ευθύνη του έργου. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου