Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Μερικοί ακόμη χάρτες που μπορεί να αλλάξουν την οπτική σας για τα πράγματα - Μέρος 2ο


Το δεύτερο μέρος της σειράς με διάφορους χάρτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας.



Ο "πιο ακριβής" παγκόσμιος χάρτης
 

Οι περισσότεροι επίπεδοι παγκόσμιοι χάρτες παραμορφώνουν σοβαρά την υδρόγειο. Συρρικνώνουν το μέγεθος της Αφρικής, περιορίζουν το πλάτος του Ειρηνικού Ωκεανού και κάνουν την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία να φαίνονται τεράστιες. Ως απάντηση σε αυτούς τους εξαιρετικά ανακριβείς και παραπλανητικούς χάρτες, ένας Ιάπωνας αρχιτέκτονας ονόματι Hajime Narukawa βρήκε μια καινοτόμο λύση: τα τρίγωνα. Διαιρώντας τη σφαιρική επιφάνεια του κόσμου σε 96 τριγωνικές περιοχές, ο Narukawa χαρτογράφησε αυτές τις περιοχές σε μια επίπεδη, ορθογώνια επιφάνεια, διατηρώντας παράλληλα τις αρχικές τους αναλογίες επιφάνειας. Αν και ο Παγκόσμιος Χάρτης του AuthaGraph που προκύπτει δεν είναι ακόμα τέλειος, λέγεται ότι προσφέρει την "πιο ακριβή άποψη" για το πώς πραγματικά μοιάζει ο κόσμος μας.

Χάρτης παγκόσμιας κατανομής πληθυσμού
 

Είναι γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά πώς είναι κατανεμημένος ο υπόλοιπος πληθυσμός; Αυτός ο χάρτης χωρίζει την υδρόγειο σε 10 ζώνες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Τα λιμάνια του κόσμου
 
 
Τα λιμάνια κρατούν τον κόσμο συνδεδεμένο. Στην πραγματικότητα, το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σε αξία διέρχεται από κάποιο λιμάνι. Αυτός ο χάρτης δείχνει τη θέση κάθε λιμανιού στον κόσμο.

Χάρτης Ευρωπαίων προγόνων
 

Πού ζουν οι άνθρωποι με την πιο... ευρωπαϊκή καταγωγή; Αυτός ο χάρτης δείχνει το ποσοστό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που εντοπίζουν την κληρονομιά τους στην Ευρώπη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώην ευρωπαϊκές αποικίες αναφέρουν συχνά υψηλά ποσοστά ανθρώπων με ευρωπαϊκή καταγωγή, όπως φαίνεται στις πιο σκούρες αποχρώσεις στον χάρτη. Όμως, η Αφρική, η οποία αποικίστηκε σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές χώρες τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελεί μια σημαντική εξαίρεση.

Παγκόσμιος χάρτης αύξησης πληθυσμού
 

Στον πλανήτης μας ζουν σχεδόν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, ενώ ορισμένες χώρες αναφέρουν αρνητική πληθυσμιακή αύξηση, άλλες έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτός ο χάρτης αναλύει τον κόσμο με βάση το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Οι πιο σκούρες πράσινες χώρες αντιπροσωπεύουν ρυθμούς ανάπτυξης 0 ή χαμηλότερους. Το ανοιχτό πράσινο αντιπροσωπεύει ανάπτυξη 0-1%, το κίτρινο είναι 1-2% ανάπτυξη, το πορτοκαλί είναι 2-3% ανάπτυξη και το κόκκινο είναι πάνω από 3%.

Η προτεινόμενη υπερσιβηρική "υπερεθνική οδός"
 
 
Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να πάμε οδικώς από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη; Το 2015, ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων πρότεινε έναν "υπερεθνικό δρόμο" που θα συνέδεε την Βόρεια Αμερική με την Ασία και την Ευρώπη. Αν υλοποιούνταν η ιδέα του, λέγεται ότι θα κόστιζε "τρισεκατομμύρια δολάρια" και θα εκτείνονταν σχεδόν σε 13.000 μίλια.

Παγκόσμιος χάρτης ύψος δασών
 

Πώς μοιάζει ο κόσμος μας με βάση το ύψος των δασών; Σε όλο τον κόσμο, τα δάση έχουν διαφορετικά ύψη. Όπως δείχνει ο χάρτης, τα τροπικά δάση του ισημερινού αναφέρουν είναι από τα υψηλότερα, όπως και τα υποαρκτικά δάση. Αυτά τα δάση βοηθούν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στην απελευθέρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Παίζουν επίσης ρόλο στη βιοποικιλότητα.

Παγκόσμιος χάρτης Ημερολογίου
 

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου χρησιμοποιεί το ίδιο ημερολόγιο. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο -που αντιπροσωπεύεται με πράσινο στο χάρτη- χρονολογείται από το 1582. Άλλα ημερολόγια περιλαμβάνουν ένα τροποποιημένο Γρηγοριανό ημερολόγιο -που αντιπροσωπεύεται με μοβ-, ανεξάρτητα ημερολόγια -με ανοιχτό μπλε- και εθνικά ημερολόγια όπως έχουν το Νεπάλ και η Αιθιοπία.

Χιόνι σε όλο τον κόσμο
 

Ποια μέρη του κόσμου είναι πιο πιθανό να δουν χιόνι κάθε χρόνο, και πού δεν χιονίζει ποτέ; Σύμφωνα με τον χάρτη, οι γαλάζιες χώρες βλέπουν χιόνι σε μέρη που βρίσκονται κάτω από 3.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι σκούρες μπλε χώρες βλέπουν πολύ σπάνια χιόνι σε αυτό το υψόμετρο. Το ροζ αντιπροσωπεύει χώρες που βλέπουν χιόνι μόνο σε μέρη που είναι πάνω από 3.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι γκρίζες χώρες, δε δέχονται ποτέ χιόνι, ακόμη και σε μέρη με υψηλό υψόμετρο.

Χάρτης Θυμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου
 

Κατά των Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο είχαν υψηλούς αριθμούς θυμάτων, ειδικά από τότε που ο πόλεμος τελείωσε με περίπου 40 εκατομμύρια θύματα συνολικά. Ο χάρτης δείχνει τον καταστροφικό απολογισμό του συγκεκριμένου πολέμου και απεικονίζει τα θύματά του σε ποσοστό του πληθυσμού. Οι πιο ανοιχτόχρωμες κόκκινες χώρες είχαν θύματα κάτω από το 1% του πληθυσμού τους. Οι επόμενες δύο πιο σκούρες αποχρώσεις αντιπροσωπεύουν 1 έως 2% και 2 έως 4%. Οι σκούρες κόκκινες χώρες είχαν 4 έως 10% θύματα και το μαύρο αντιπροσωπεύει χώρες με πάνω από 10% απώλειες.

Παγκόσμιος χάρτης ηλικίας συναίνεσης για σεξ
 

Ο χάρτης δείχνει τη μεγάλη ποικιλία νόμων για την ηλικία συναίνεσης σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες χώρες το όριο ηλικίες είναι 12 ή 13 έτη, ενώ σε άλλες τα 19 ή 20 έτη. Επίσης, σε κάποιες χώρες, πριν κάνουν σεξ, απαιτείται να έχουν παντρευτεί, και μερικές φορές, χωρίς όριο ηλικίας.

Όταν ο πληθυσμός του κόσμου έφτασε για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο
 

Ο χάρτης δείχνει τα εθνικά σύνορα όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε το όριο του ενός δισεκατομμυρίου στις αρχές του 19ου αιώνα. Μερικά σύνορα φαίνονται γνωστά. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης μοιάζει με χάρτη του 21ου αιώνα και τα σύνορα της Ρωσίας και της Κίνας είναι επίσης σχετικά παρόμοια. Αλλά η Αφρική και η Αμερική φαίνονται αρκετά διαφορετικά.

Παγκόσμιος χάρτης νομιμοποίησης μαριχουάνας
 
Ο χάρτης απεικονίζει τις χώρες, τα κράτη και τα εδάφη σε όλο τον κόσμο που έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, τις περιοχές που εξακολουθούν να την ταξινομούν ως παράνομη ουσία και εκείνες τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Για παράδειγμα, μόνο στις ΗΠΑ, ορισμένες πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την κάνναβη, ενώ άλλες την έχουν αποποινικοποιήσει μόνο για ιατρική χρήση. Ωστόσο, άλλοι εξακολουθούν να έχουν διατηρήσει την πλήρη απαγόρευσή της σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι θρησκείες σε όλο τον κόσμο
 

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ασκούν τον Χριστιανισμό, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια το Ισλάμ και πάνω από 1 δισεκατομμύριο τον Ινδουισμό. Η χαρτογράφηση των κυρίαρχων θρησκειών ανά χώρα, και όχι κατά πληθυσμό, όπως κάνει αυτός ο χάρτης, δίνει μια άλλη προοπτική για τις παγκόσμιες θρησκείες. Οι σκούρες μοβ περιοχές αντιπροσωπεύουν κυρίως χριστιανικές χώρες, το πράσινο κυρίως μουσουλμανικές και το πορτοκαλί χώρες όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ασκούν τον Ινδουισμό. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει τον Βουδισμό, το σκούρο μπλε δείχνει τον Ιουδαϊσμό, το κίτρινο συμβολίζει τις θρησκείες των ιθαγενών και το ανοιχτό μωβ υποδηλώνει έλλειψη συσχέτισης με οποιαδήποτε θρησκεία.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου