Στις 15/16 Μαΐου, η πιο πάνω ακολουθία εκθέσεων, ακολουθεί την Πανσέληνο κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Σελήνης καθώς βρίσκεται πάνω από κορυφές δέντρων στον καθαρό ουρανό της κεντρικής Φλόριντα.
Ένα καρέ κάθε 5 λεπτά από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή δείχνει την εξέλιξη της έκλειψης σε διάστημα τριών ωρών (εδώ σε πλήρη ανάλυση).
Ο φωτεινός σεληνιακός δίσκος γίνεται σκοτεινός και κόκκινος καθώς γλιστράει μέσα από τη σκιά του πλανήτη μας. Στην πραγματικότητα, η καταμέτρηση των κεντρικών καρέ στην ακολουθία μετρά τη διάρκεια περίπου 90 λεπτών της συνολικής φάσης αυτής της έκλειψης.
Γύρω στο 270 π.Χ., ο Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός Αρίσταρχος ο Σάμιος -ο πρώτος επιστήμονας (μετά τους Πυθαγορείους) ο οποίος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος- μέτρησε τη διάρκεια των ολικών σεληνιακών εκλείψεων και, χρησιμοποιώντας τη γεωμετρία, επινόησε έναν απλό και εντυπωσιακά ακριβή τρόπο για να υπολογίσει την απόσταση της Σελήνης ως προς την ακτίνα του πλανήτη μας, από τη διάρκεια της έκλειψης.
από: apod.nasa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου