Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Το ατύχημα που σκότωσε τον Τζέιμς Ντιν

Ο Τζέιμς Ντιν ως Τζιμ Σταρκ στην ταινία του 1955 "Επαναστάτης χωρίς αιτία"
 
Η σύντομη αλλά εμβληματική ζωή του Τζέιμς Ντιν έφτασε απότομα στο τέλος της όταν, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, πέθανε σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μέχρι και σήμερα, οι λεπτομέρειες του θανάτου του παραμένουν μπερδεμένες και ανατριχιαστικές.
 

Τι ήταν η "γυάλινη αυταπάτη" και ποιος μεσαιωνικός βασιλιάς υπέφερε από αυτήν;

 
Τα ιατρικά εγχειρίδια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης καταγράφουν πολυάριθμες περίεργες περιπτώσεις ασθενών που πίστευαν ότι ήταν φτιαγμένοι από άλλες ουσίες εκτός από ανθρώπινη σάρκα, όπως πηλό ή βούτυρο. Ωστόσο, ίσως η πιο διάσημη -και πιο περίεργη απ' όλα- ήταν το "γυάλινο παραλήρημα".
 

Μια καταιγίδα και star trails σε μια φωτογραφία

 
Ο φωτογράφος Marc Sellés Limós απαθανάτισε μια επική καταιγίδα με κεραυνούς μαζί με star trails που προκαλούνται από την περιστροφή της Γης.
 

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Το πιο περίπλοκο ρολόι της Ιαπωνίας


Ο μεγαλύτερος εφευρέτης της Ιαπωνίας, ο Tanaka Hisashige, κατασκεύασε το Myriad Year Clock, ένα αριστούργημα 1000 τμημάτων που σήμερα αποτελεί εθνικό θησαυρό της χωράς.
 

Οι μυθικοί αυτόχθονες Αυστραλοί που φρουρούν το τροπικό δάσος τους

 
Ανάμεσα στις φτέρες ενός μαγεμένου δάσους με ψηλά δέντρα και το κάλεσμα των άγριων πουλιών τριγύρω, πέτρινα μάτια παρακολουθούν τη γη από κάτω. Ένα με τη φύση, κολλημένα στους βράχους και τους κορμούς των δέντρων, τα μυστηριώδη γλυπτά ενός ιθαγενούς λαού βρίσκονται παντού, φυλάσσοντας και προστατεύοντας για πάντα τον παράδεισό τους.
 

Μια συλλογή Manga που αποτελείται από πάνω από 21.000 σελίδες

 
Κανείς όμως δεν μπορεί πραγματικά να τη διαβάσει.
 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Μαρτοράνα, μια μεσαιωνική εκκλησία στο Παλέρμο της Ιταλίας που εξακολουθεί να λειτουργεί στα αρχαία ελληνικά


Στην πλατεία Μπελίνι (Piazza Bellini) στο Παλέρμο της Ιταλίας, πίσω από μια ισπανική μπαρόκ πρόσοψη, βρίσκεται μια εκκλησία του 12ου αιώνα, ένα μεγαλειώδες απομεινάρι της εποχής που το Παλέρμο ήταν το πλουσιότερο λιμάνι στη δυτική Ευρώπη.
 

Πυρηνικός Τουρισμός: Στην δεκαετία του 1950, οι ατομικές δοκιμές ήταν τουριστικό αξιοθέατο στο Λας Βέγκας

Δημοσιογράφοι γίνονται μάρτυρες της πυρηνικής δοκιμής στο Frenchman Flat, στις 24 Ιουνίου 1957
 
Το Λας Βέγκας είναι γνωστό ως η πόλη των φώτων και, κάποτε, αυτό το φως ήταν η λάμψη μιας ατομικής έκρηξης στην έρημο της Νεβάδα. Με αρχή το 1951, μόλις 65 μίλια από την πόλη, ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να δοκιμάζει πυρηνικά διατάγματα.
 

Ένας εξαγριωμένος ουρανός πάνω από το όρος Σάστα

φωτογραφία: Ralf Rohner
 
Είναι θυμωμένος ο ουρανός με το όρος Σάστα;
 

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν σκέφτηκε τις ιστορίες του "The Rings of Power"

Η κάμερα Radcliffe, μέρος της Bodleian Library της Οξφόρδης. Κάποτε, ο Τόλκιν είδε το κτήριο ως τον ναό του Μόργκοθ, του κακού της Μέσης Γης
 
Στοιχειωμένος από έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο, ο Τόλκιν δημιούργησε την ιστορία της Μέσης Γης που, μέχρι τώρα, λίγοι άνθρωποι γνώριζαν.
 

Ένα άλλοτε πολυτελές, σήμερα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στις ιταλικές Άλπεις


Με όλη τη γοητεία του Grand Budapest Hotel και το απόκοσμο κενό του Overlook Hotel, ένα κάποτε μεγαλόπρεπο ξενοδοχείο, σήμερα παρακμάζει σε μια βουνοκορφή πάνω από το Βαρέζε της Ιταλίας.
 

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

7 πληροφορίες για "το Νησί του Δρ. Μορώ"

 
Ο Άγγλος συγγραφέας Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (H. G. Wells), ο οποίος μαζί με τον Ιούλιο Βερν, αναφέρεται μερικές φορές ως ο "Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας", έχει πιστωθεί ότι πρόβλεψε τα πάντα, από τον Παγκόσμιο Ιστό μέχρι την ατομική βόμβα. Το 1896, δημοσίευσε μια φρικιαστική ιστορία με τίτλο "Το Νησί του Δρ. Μορώ" (The Island of Dr. Moreau) και άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της επιστημονικής φαντασίας.
 

Campanópolis: ένα παράξενο, μεσαιωνικό χωριό στην Αργεντινή


Ο Αργεντινός επιχειρηματίας Antonio Campana, όταν έμαθε ότι βρισκόταν στο τελικό στάδιο του καρκίνο, έχτισε αυτό το ιδιότροπο μεσαιωνικό χωριό χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.
 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Διασταυρούμενη γραφή: Ένας περίεργος τρόπος γραφής με τον οποίο εξοικονομούσαν χαρτί και ταχυδρομικά τέλη

 
Στη δεκαετία του 1800, όταν το χαρτί και τα ταχυδρομικά τέλη ήταν ακριβά (το κόστος της αποστολής μιας επιστολής εξαρτιόταν από το πόσα φύλλα χαρτιού χρησιμοποιούσε κανείς), ήταν σύνηθες ο αποστολέας να γράφει σε ένα φύλλο χαρτί με τον κανονικό τρόπο, και όταν ξέμεινε από χώρο, γυρνούσε το χαρτί στο πλάι και συνέχιζε να γράφει. Η πρακτική ονομάστηκε "cross-writing", "cross-hatching" ή "crossed letter" (διασταυρούμενη γραφή).
 

Οι θησαυροί της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης κρασιού

Το pop-up Wine Book του Hugh Johnson 
 
Μια συλλογή στην Καλιφόρνια που είναι ένας θησαυρός βιβλίων και σπάνιων αντικειμένων για το κρασί.
 

Ένα μουσείο με μαριονέτες στην Λισαβόνα

 
Το Museu da Marioneta περιέχει μια τεράστια ποικιλία από μαριονέτες και μάσκες από όλο τον κόσμο, αλλά και έργα Πορτογάλων δημιουργών.
 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Slab City, εκεί που ο κόσμος πάει για να ζήσει έξω από τον αστικό ιστό

 
Η αυτοσχέδια Σλαμπ Σίτι στην έρημο του Κολοράντο μπορεί να μην είναι λαμπερή, αλλά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι "σπίτι" για περισσότερους από 1.000 νομάδες -κάποιοι λένε μέχρι και 4.000.
 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

"My Blue Heaven", η κωμική συνέχεια του Goodfellas - Μέρος 3ο

 
Φανταστείτε κάποιον να γυρίζει μια ταινία για τον Μάικλ Κορλεόνε και να την κυκλοφορήσει ένα μήνα πριν τον Νονό, αλλά να είναι κωμωδία.
 

Το Εθνικό Πάρκο Mesa Verde στο Κολοράντο

 
Οι αρχαίες κατοικίες των Ινδιάνων της φυλής Pueblo, που βρίσκονται στους βράχους των μεγαλοπρεπών οροπεδίων.
 

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πραγματικός σπιτονοικοκύρης του Ρόμπερτ Ντε Νίρο που έπαιξε στο Goodfellas - Μέρος 2ο


Αν και κυκλοφόρησε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, το κλασικό Goodfellas του Μάρτιν Σκορσέζε παραμένει ένας γίγαντας του είδους. Είναι μια ταινία γεμάτη με εξαιρετικές ερμηνείες, με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ρέι Λιότα και Τζο Πέσι -ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για την ταινία.
 

Αμφιθέατρο της Καπούα: Το πρώτο ρωμαϊκό αμφιθέατρο


Από όλα τα αμφιθέατρα που έχτισαν οι Ρωμαίοι, το Φλάβιο Αμφιθέατρο, το γνωστό Κολοσσαίο, στη Ρώμη είναι το μεγαλύτερο από όλα σε διαστάσεις και το ακολουθούν τα αμφιθέατρα της Καπούα (Καπύη στα αρχαία ελληνικά), του Ποτσουόλι και της Ελ Τζεμ στην Τυνησία, το μεγαλύτερο της Αφρικής. Ωστόσο, δεν είναι το αρχαιότερο, καθώς αυτό είναι της Καπούα.
 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Tommy DeSimone, ο ψυχωτικός γκάνγκστερ που υποδύθηκε ο Joe Pesci στο Goodfellas - Μέρος 1ο

O Ρέι Λιότα ως Henry Hill, o Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως James "Jimmy the Gent" Conway (Jimmy Burke), ο Πολ Σορβίνο ως Paul "Paulie" Cicero (Paul Vario) και ο Τζο Πέσι ως Tommy DeVito (Tommy DeSimone)
 
Στην ταινία του 1990 "Τα καλά παιδιά" (Goodfellas), ο Τόμι ΝτεΒίτο που υποδύθηκε ο Τζο Πέσι είναι εντελώς ψυχοπαθής. Όπως αποδείχθηκε, στην πραγματική του ζωή, ο Tommy DeSimone ήταν ακόμα πιο τρελός.

Το μεγαλύτερο ξύλινο παγκάκι του κόσμου


Βρίσκεται στον περίπατο La Treille στην Γενεύη της Ελβετίας.
 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ

Ο Τζίμι Χέντριξ στο φεστιβάλ Isle of Wight τον Αύγουστο του 1970, εβδομάδες πριν πεθάνει. Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην Αγγλία
 
Από τις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 που ο Τζίμι Χέντριξ βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, ο θάνατός του παρέμεινε μυστήριο. Ήταν ατύχημα, αυτοκτονία ή προμελετημένος;
 

Ένα μυστηριώδες, ταριχευμένο ανθρωπόμορφο τέρας σε μια πόλη του Καναδά


Το Banff Trading Post, που λειτουργεί από το 1903, στην πόλη Μπανφ στην Αλμπέρτα του Καναδά, διαθέτει πολλά ασυνήθιστα ευρήματα για κάποιον επιλεκτικό αγοραστή. Εκεί βρίσκεται και παρακολουθεί τον κόσμο ο γηραιότερος κάτοικος τους: ο κος Μπανφ, ο τρίτωνας.
 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

7 πληροφορίες για το Στρίψιμο της Βίδας του Χένρι Τζέιμς

Η πρώτη σελίδα της σειράς 12 μερών του Στρίψιμο της Βίδας στο Collier's Weekly (27 Ιανουαρίου – 16 Απριλίου 1898) - πηγή
 
Το 1898, ο Χένρι Τζέιμς δημοσίευσε το Στρίψιμο της Βίδας (The Turn of the Screw), μια ανατριχιαστική νουβέλα για μια γκουβερνάντα, δύο φαινομενικά αθώα παιδιά και μερικά πονηρά φαντάσματα που, στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχουν -ή και όχι.
 

Star Trail και αστραπές σε μια φωτογραφία τραβηγμένη από τον ISS

 
Ο αστροναύτης και φωτογράφος της NASA Donald Pettit δημοσίευσε πρόσφατα μερικές από τις φωτογραφίες του που τραβήχτηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
 

Η Μαγική Σφαίρα του Ήλιου

 
Η μυστικιστική σφαίρα που είναι καλυμμένη με περίεργα σύμβολα πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε σε αρχαιοελληνικές μαγικές τελετουργίες.
 

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Κάστρο Hearst: Η πολυτελής κατοικία που έχτισε ο μεγαλύτερος μεγιστάνας εφημερίδων του 20ου αιώνα

 
Μεταξύ του 1919 και του '47, ο Ουίλιαμ Ράντολφ Χερστ και η αρχιτέκτονας Julia Morgan κατασκεύασαν ένα τεράστιο παλάτι στο San Simeon της Καλιφόρνια με 165 δωμάτια, περίτεχνες πισίνες και με ιδιωτικό ζωολογικό κήπο.
 

Η ιστορία των M&M's

 
Η αληθινή ιστορία της ιστορίας των M&M's μοιάζει σαν κάτι από το "Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας"...
 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Φλόρενς Τσάντγουικ, η γυναίκα που κατέκτησε τη Μάγχη

 
Η Φλόρενς Τσάντγουικ, καθώς πλησίαζε την ακτή του Sangatte της Γαλλίας, ήταν εξαντλημένη. Κολυμπούσε στη Μάγχη για πάνω από 16 ώρες, παλεύοντας με ισχυρούς ανέμους και πυκνή ομίχλη που έκαναν κάθε χτύπημα και μια πρόκληση. Το προηγούμενο σκέλος του ταξιδιού της, από τη Γαλλία στην Αγγλία -το οποίο είχε ολοκληρώσει ένα χρόνο νωρίτερα- ήταν εύκολο σε σύγκριση με αυτό. Η προσπάθειά της όμως θα άξιζε τον κόπο: Όταν τελικά εκείνη την ημέρα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1951, έφτασε στο γαλλικό έδαφος, έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε κολυμπώντας με επιστροφή τη Μάγχη.
 

Το Burning Man 2022 μέσα από μερικές φωτογραφίες

 
Μετά από μια παύση δύο ετών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Burning Man, μια από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες διαρκείας μιας εβδομάδας, επέστρεψε δυναμικά και ήταν πιο άγριο και πιο πολύχρωμο από ποτέ καθώς, δεκάδες χιλιάδες Burners συγκεντρώθηκαν για να χτίσουν μια προσωρινή μητρόπολη και να γιορτάσουν την τέχνη, την μουσική, την αυτοέκφραση και -φυσικά- την φωτιά.
 

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Η απάτη των Ημερολογίων του Χίτλερ

"Ανακαλύφθηκαν τα ημερολόγια του Χίτλερ". Το πρωτοσέλιδο του Stern στις 28 Απριλίου 1983 - πηγή
 
Στις 25 Απριλίου του 1983, το περιοδικό Stern -η γερμανική απάντηση στο Life- διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου για να κάνει μια συγκλονιστική ανακοίνωση: ο σταρ ρεπόρτερ του περιοδικού είχε ανακαλύψει τα προσωπικά ημερολόγια του Χίτλερ, τα οποία είχαν χαθεί μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα το 1945 και τα οποία θα δημοσίευε το περιοδικό.
 

Το κάστρο του νησιού Τρακάι στην Λιθουανία


Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το κάστρο μεγάλωσε για να περικλείει ολόκληρο το νησί.
 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Josef Mencik: ο Τσέχος "τελευταίος ιππότης" που αντιστάθηκε στους Ναζί

Ο "τελευταίος ιππότης", όπως αποκαλείται, Josef Mencik
 
Ο Josef Mencik έζησε στην Τσεχοσλοβακία μέχρι το 1945 σαν πραγματικός ιππότης, σε ένα κάστρο, χωρίς ρεύμα και αυτοκίνητα, ενώ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με το άλογό του και με πλήρη πανοπλία, εναντιώθηκε στο πέρασμα των αρμάτων μάχης των Ναζί από την περιοχή Böhmerwald.
 

Το συντριβάνι Hochstrahlbrunnen στην Βιέννη

 
Περιμετρικά του σιντριβανιού υπάρχουν 365 μικρότερα σιντριβάνια που αντιπροσωπεύουν τις μέρες του χρόνου.
 

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ιντερπόλ

 
Όλο και σε κάποια ταινία θα την έχετε δει, ειδικά όταν πρόκειται για διεθνές ανθρωποκυνηγητό. Όταν οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου χρειάζονται παγκόσμια βοήθεια, τηλεφωνούν στον μη κυβερνητικό διακρατικό οργανισμό, τον μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα μετά τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας (International Criminal Police Organization, ICPO), την γνωστή Ιντερπόλ (INTERPOL), η οποία συστάθηκε σαν σήμερα το 1923.
 

Ένα τροχόσπιτο κανονικού μεγέθους με ρετρό εσωτερικό από 400.000 LEGO


Δύο κατασκευαστές με πιστοποίηση LEGO, οι οι Rene Hoffmeister και Pascal Lenhardbuilt, πέρασαν έξι εβδομάδες δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό αντίγραφο του Volkswagen Type 2 Kombi.
 

Το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι του κόσμου βρίσκεται στην Σαραγόσα

 
Η σκιά του Reloj Solar Multicaja-Saragoza ξεπερνάει τα 485 μέτρα σε μήκος.
 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ύποπτος, ο εισαγγελέας και ο απίθανος δεσμός που σφυρηλάτησαν - Μέρος 2ο


Αφίσα της ταινίας Boomerang! σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών του 1947
 
Όταν ο Homer Cummings, ο οποίος αργότερα θα γινόταν γενικός εισαγγελέας, έσωσε έναν αθώο άνδρα που κατηγορήθηκε για φόνο.
 

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ύποπτος, ο εισαγγελέας και ο απίθανος δεσμός που σφυρηλάτησαν - Μέρος 1ο

Πρωτοσέλιδο της 27 Μαΐου του 1924 της Bridgeport Post που ανακοίνωσε ότι το Ίσραελ δεν ήταν πλέον ύποπτος για φόνο 
 
Όταν ο Homer Cummings, ο οποίος αργότερα θα γινόταν γενικός εισαγγελέας, έσωσε έναν αθώο άνδρα που κατηγορήθηκε για φόνο.
 

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα εκκεντρικό τσιμεντένιο αρχοντικό και μουσείο που είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με το χέρι, από μέσα προς τα έξω

 
Το Fonthill, γνωστό και ως Κάστρο Fonthill, ήταν το σπίτι του Αμερικανικού αρχαιολόγου και κατασκευαστή πλακιδίων Henry Chapman Mercer στο Doylestown της Πενσυλβανίας. Παρόλο που μερικές φορές αποκαλείται κάστρο είναι ένα τεράστιο σπίτι και όχι κάστρο.
 

Όταν ένας πωλητής γατόχορτου υποκίνησε μια "εξέγερση" γατών στη Νέα Υόρκη

 
Το 1909, ο επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη G. Herman Gottlieb έψαχνε έναν τρόπο να βγάλει γρήγορα χρήματα και τα κατάφερε βρίσκοντας γατόχορτο (Nepeta cataria) -το γνωστό και ως μαγιοβότανο- σε ένα δασώδες τμήμα του Βόρειου Μανχάταν. Αφού γέμισε δύο καλάθια με το φυτό, κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης του Χάρλεμ, σκοπεύοντας να πουλήσει το προϊόν σε ιδιοκτήτες γατών.